A férfi szexuális funkciózavarok

Kielégítő szexuális élet nélkül nincs önbizalom, jó teljesítmény és nincs egészséges férfi szerep sem. A férfiak szexuális életében azonban felléphetnek olyan problémák, melyek mind a férfi, mind a nő számára megnehezíthetik a felhőtlen szexuális együttléteket, nehezítik a tartós párkapcsolat kialakítását, vagy fenntartását és következményesen kihathatnak az élet számos területére is. Alábbi cikkünkkel a leggyakoribb férfi szexuális zavarokat gyűjtöttük össze.

 

Erekciós zavarok1. Erekciós zavarok

 

A férfiak nagyjából 20%-a 40-80 éves kora között rendszertelenül, de tapasztal eseti merevedési gondokat. Az első együttlét előtt csaknem minden ötödik fiatal férfi fél attól, hogy nem lesz megfelelő a merevedése, de csupán 8%-uknál jelentkezik valóban probléma. Leggyakrabban 50 éves életkor felett fordul elő. Több formában jelentkezhet merevedési zavar. Előfordul, hogy szexuális együttlét során, néha kifejezetten az ejakuláció előtt váratlanul megszűnik a merevedés. Súlyosabb formája, hogy a behatolás előtt jelentkezik a probléma. Amennyiben reggeli, spontán merevedést tapasztal a férfi, szinte biztos lehet abban, hogy szervi baj nem áll a háttérben. A merevedési zavar sorozatos jelentkezése nagymértékben rontja a férfi önbizalmát, és a kontrollvesztés érzése miatt könnyen kialakulhat félelem a következő együttlét során, hogy ismét „kudarcot vall” a férfiassága. Időszakosan természetesnek tekinthetjük nagy stressz, érzelmi válság, párkapcsolat súlyos megrendülése, illetve bizonyos gyógyszerek alkalmazása esetén. A dohányzás, a kevés testmozgás, a cukorbetegség és az alacsony szexuális vágy további rizikót jelentenek.


2. Korai ejakuláció

 

A korai magömlés nagy szorongást vált ki a férfiakból, mivel gyakran a férfiasságot azonosítják az aktus hosszával. A behatolást követően az együttlét ideális hossza a pár elvárásain múlik. Korainak az egy percen belül befejeződött együttlétet nevezzük, vagy azt az időtartamot, amit a pár kölcsönösen elégségesnek tekint. A korai magömlés főleg fiatalabb életkorban jelentkezik, a férfiak nagyjából 20-30%-a küzd ezzel a gonddal. A gyakorlás és tapasztalat szerzés sokat segít a hímvessző szabályozásában. A serdülőkorban elkezdett és hosszú távon rendszeresen folytatott és gyors orgazmuscélú maszturbáció nem feltétlenül, de néha csökkenti a partnerrel való együttlét hosszát, merevedési zavarokhoz is vezethet. Korai ejakulációs problémánál a férfi azt érzi, hogy nem ura a saját péniszének, nem ő irányít, hanem a hímvesszője, így kiszolgáltatottnak érzi magát, és romlik az önbizalma.


Alacsony szexuális vágy3. Alacsony szexuális vágy

 

Alacsony libidónál a férfi nem, vagy alacsony szexuális vágyat érez, és nincsenek, vagy ritkán vannak szexuális fantáziái. Általában valamilyen trauma, életesemény vagy esetleg pszichiátriai betegség hatására jelentkeznek a problémák az addig normálisan működő szexuális életben. Előfordul, hogy csupán bizonyos partner esetében tapasztalja, míg más nőkkel kapcsolatban továbbra is jelentkeznek erotikus vágyak. Ez leggyakrabban megromlott párkapcsolat esetében fordul elő. Fiatal férfiak esetében esetenként jelentkezik, azonban hosszú távon rendkívül ritka. Következményesen merevedési zavarok, önbizalom vesztés jelentkezik, így a férfi igyekszik elkerülni a szexuális együttléteket.


4. Késői ejakuláció

 

A legritkábban jelentkező férfi szexuális zavar. Kevesebb, mint a férfiak 1%-a küzd ezzel a problémával. Az ejakuláció vagy rendszeresen később történik meg, mint amit az egyén szeretne, vagy rendszeresen meg sem történik, annak ellenére, hogy mind a szexuális vágy megfelelő, mind a stimulációra való válasz. Az, hogy mit nevezünk „késői”-nek, az az egyén és a partner megítélésén múlik. Fiatalabb korban a háttérben gyakran valamilyen pszichés ok áll, például a teherbe ejtéstől való félelem, azonban főként 50 év felett jelentkezik. A férfi szexuális problémák észlelése esetén érdemes szakemberez fordulni. A szervi bajok kivizsgálása urológus szakorvos feladata, azonban ezek kizárása után szükséges szexuálpszichológus, vagy szexuálterapeuta felkeresése. Megfelelő terápiával a zavarok általában szépen kezelhetőek és a férfi ismét visszaszerzi az irányítást saját teste felett. Továbbá nagyon fontos, hogy intim és bizalommal teli párkapcsolatban éljen és alakítson ki szexuális kapcsolatot, ahol nem szükséges elvárásoknak megfelelni, és szorongással küzdeni.

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére