Szülés utáni szex

Talán már téged is foglalkoztat a kérdés, hogyan változik meg a tested a terhességet és a szülést követően. Vajon ez mennyire befolyásolja az intim együttléteket és azokra mikor kerülhet sor? Mit tegyünk, ha lelkileg vagy fizikálisan még nem vagyunk készen újra a szexre? Mi történik az első hetekben, mire érdemes oda figyelni és ebben a megváltozott helyzetben milyen fogamzásgátló módszerek jöhetnek szóba?
Hiszen fontos tudni, hogy a hiedelmekkel ellentétben a szoptatás nem véd meg a terhességtől, ezért a szülés utáni fogamzásgátlás kérdése fontos, ha nem tervezitek még a következő babát.

Mi várható szülés után?

A szülést követően 3-4 napig véres folyásra számíthatsz, de ez egyáltalán nem fájdalmas, olyan, mint a menstruáció, majd 10-12 napig halvány barna, végül sárgásfehér váladék távozik a hüvelyből. Ez azért fontos, hogy a méh teljesen ki tudjon tisztulni.


Legkésőbb 6 hét múlva általában lezárul ez a szakasz. A méh 5-7 nappal szülés után tömötté válik, már nem olyan érzékeny, 2 héttel később pedig a hason keresztül sem tapintható. A méh regenerálódását masszírozással, hasizom-erősítéssel, sétálgatással, gyakori pisiléssel és a rendszeres székeléssel is gyorsíthatod.
Császármetszés vagy ikerszülés esetén kicsit lassabb a folyamat, erre figyelj oda!

Hogy mikor lehet újrakezdeni a szexet, arról a szakemberek véleménye is megoszlik. Valaki a 6 hetes kontroll után javasolja, de hallhatsz olyan történteket, amelyek szerint egyesek már 3-4 hét után is élnek házaséletet. A legjobb, ha a saját testedre hallgatsz, és mindketten türelmesek vagytok pár hétig. A nem megfelelően összehúzódott méhszáj ugyanis fokozott fertőzésveszélyt vagy fájdalmas együttlétet okozhat.

Szülés utáni fogamzásgátlás

A fogamzásgátlás szülés után is egy fontos kérdés, amiről már időben döntést kell hozni, hogy ha nem tervezitek rögtön a következő kistestvért. Szülés után az egyik első dolog, amit tudatosítanod kell, hogy akár az első együttlét alkalmával is újra teherbe eshetsz – ugyanis téves az az elképzelés, hogy a szoptatás 100%-os védelmet nyújt.

Szülés utáni szex cikkének középső képe

Az újdonsült anyukák teste elsősorban a kis jövevényre koncentrál, és nem az újabb utódra, ezért valóban kisebb az esélye a fogantatásnak, de nem kizárt! Márpedig egy szülést követő gyors terhesség rettentően megterhelő lehet. Az extrém példáktól eltekintve: akik nem szoptatnak, azoknál a szülés után 4 héttel már elképzelhető peteérés, akik pedig szoptatnak, azoknál az átlag a 10-12. hét. Ebből is látszik, hogy hiába van ott egy pici baba, ha nem terveztek gyors családbővítést, bizony védekeznetek kell az együttlétek alkalmával.

A fogamzásgátló módszer kiválasztása már nehezebb kérdés. Ha ismét visszatértek a házasélethez, a szülés előtti módszereket is feleleveníthetitek, bár a hormontartalmú szerek alkalmazása a szülés utáni időszakban általában nem javasolt, főleg hogyha anyatejjel táplálod a kisbabádat, vagy 1-2 éven belül szeretnétek neki kistestvért.
A helyileg ható módszerek talán legismertebb módja az óvszer, amely megfelelő védelmet biztosít, de fontos tudni, hogy problémát okozhat a szoptató nőkre jellemző hüvelyszárazság. Akik a saját testükben bíznak, azok számára szóba jöhet a hőmérőzés, peteérés-számolás, figyelés és a középidős fájdalom észlelése, továbbá a megszakításos közösülés is, azonban azt fontos tudnod, hogy ezek közül egyik sem megbízható módszer, főleg mert a terhesség miatt a menzeszed rendje is felborulhat.
Szerencsére ebben az időszakban is rendelkezésre áll a Pharmatex hormonmentes gyógyszercsalád, ami a szoptatás idején is kényelmes fogamzásgátló megoldást nyújt.

Együttlét a szülés után

Persze előfordulhat, hogy egyáltalán nincs kedvetek az együttléthez. Általánosan elmondható, hogy a szülést követően a libidó csökken mind a kisgyermekes anyukák, mind pedig – bármilyen meglepő is – az újdonsült apukák körében. A nőknél a pszichés mellett ennek elsősorban fizikális okai vannak.

Szülés után fájdalmas lehet az együttlét, a nő fáradtabb, zavarják az érzékenyebb, szoptatástól sajgó mellek és a megváltozott női test (frusztráló a pocak, plusz kilók, megváltozott mellforma), valamint a korábban már említett hüvelyszárazság. A helyzet persze folyamatosan javul, de a természet eleinte próbálja megvédeni a nőt az újrafogantatástól. Hosszú távon azonban semmi sem állhat a szerelem útjába…

Szülés utáni szex cikkének egyik képe

Ha mégis sokáig kell várni a rendszeres szex újrakezdésére, annak valószínűleg lelki okai vannak. Elképzelhető, hogy az anyuka csak a babára koncentrál, vagy annyira fájdalmas volt az első együttlét, hogy fél az újabb próbálkozástól.
A különböző fizikális problémák általában a szülést követő első évben rendeződnek, így utána már tényleg csak rajtatok áll, hogy milyen mértékben tér vissza az intimitás az életetekbe. Nyilvánvaló, hogy egy hosszabb szexmentes időszak nem tesz jót a párkapcsolatotoknak. Próbáljatok mindketten türelmesek, és megértőek lenni, ne féljetek segítséget kérni szakembertől (nőgyógyász, szexuálpszichológus) sem. A baba érkezése épp hogy egy szerető család megerősödését, nem pedig a felbomlását kell, hogy előidézze.
A kezdeti időszakban nagy segítség lehet a víz alapú síkosító és az, ha a nő van felül. Ha viszont így sem akar beindulni a házasélet, nem árt elgondolkodnod, hogy nem valami korábbi sérelemért bünteted-e a párod a szex-stoppal. Ha így van, beszéljétek meg. Ha pedig épp a párod az, akiben „alábbhagyott a tűz”, bármikor bevethetd a legősibb női fegyvert: a csábítást! Utóbbihoz remek tippeket találsz itt az oldalon is.

A legfontosabb, hogy sose veszítsd el az önbizalmad és éld meg teljes egészében az anyaság boldogságát – úgy, hogy közben a szexuális életetek se menjen tönkre. Lehet, hogy csökken ugyan az együttlétek száma, és a spontaneitás is háttérbe szorul, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az első baba érkezése után az együttlétek sokkal elmélyültebbek, értebbek és akár izgalmasabbak is lesznek… ez már csak rajtatok áll! De addig is, élvezhetitek másként is az együttléteket, akár egy kellemes masszázs is éreztetheti szeretetünket a másik iránt.

 

 

 

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére