Örömizmok

Ha mi nők megtanuljuk edzeni "örömizmainkat", akkor partnerünket is rendkívüli élvezetekhez juttathatjuk. Érdemes elsajátítani ennek technikáját. Bárhol gyakorolhatsz, akár egy buszmegállóban is, amíg várakozol...

De hát, ki az a Kegel és mit akar a PC izmaival? – kérdezte tőlem barátnőm, aki egy szombat délutáni női bájcsevelyre hirtelen beugrott a csapatunkba. Éppen a már jól ismert "örömizmokról" és annak erősítő gyakorlatairól értekeztünk, amikor tudatlan társunk ezzel a kicsit "szőke" kérdésével megzavarta a társalgás menetét. Hogy ne hagyjuk ebben a szörnyen elmaradott állapotában, rögtönzött kiselőadást tartottunk neki. Közben persze mi is átismételtük a már tanultakat.

Mik azok a PC izmok?

Persze nem Kegel izmairól van szó, de jelentőségéről először ő publikált, a női szexuális működés kapcsán. Ez az alhasi (pubococcygeus, továbbiakban PC) izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért, valamint szerepet játszik az alhasi szervek optimális működésében. Ha ezek az izmok gyengék, vagy tudatosan nem képes a nő megfeszíteni és elernyeszteni őket, különböző szexuális, vizelési, szülési, stb. nehézségeket tapasztalhat. Hogy az "örömizmok" valóban segítséget jelentsenek a nők számára, Kegel kifejlesztett egy gyakorlatsort, melyet pácienseivel is kipróbáltatott.

A gyakorlatok lényege a hüvelyi és gátizomzat erősítése, rugalmasabbá tétele. Először a vizelet szakaszos visszatartásával kezdődik, majd hüvelyi toló és szívó mozgások megtanulásával folytatódik. 

Mikor és miben segíthetnek a Kegel gyakorlatok?

 

1. Az orgazmus elérésében

Az orgazmus eléréséhez a nemi szervek és azok környékének gyengéd simogatása, dörzsölése szükséges. Fontos, hogy az előjáték alatt a nő képes legyen ellazítani és szükség szerint feszíteni izomzatát. Ebben az orgazmus előtti szakaszban tehát a PC izomzat lazításának, illetve megfeszítésének kitüntetett szerepe van. Különösen a hüvelyi orgazmus készségének kialakításában, elérésében van a Kegel gyakorlatoknak elősegítő funkciója.

 

2. Az orgazmus intenzitásának fokozásában

Az orgazmus fiziológiailag a hüvely-gát környéki izomcsoportok reflexszerű, ritmikus összehúzódásaival jár. Az orgazmus átélésének fokozását, intenzitását növelheti az a nő, aki tudatosan tudja fokozni PC izmainak megfeszítését és ellazítását.

 

3. Férfi partnerének közösülés közben nagyobb élvezetet okozhat

A keleti nők szexuális varázsa abban is rejlik, hogy hüvelyfaluk izomzatát változatos módon képesek erősíteni, gyengíteni, sőt hullámszerűen mozgatni közösülés közben. Ezzel a férfi partnernek különleges szexuális élményeket nyújthatnak! A Kegel gyakorlatokhoz hasonló tréningeket a távol-keleti nők anyjuktól, mestereiktől már gyerekkoruktól tanulnak (pl. gésa golyók).

 

4. Vaginizmus esetén

Vaginizmusról akkor beszélünk, ha a nő nem képes ellazítani a hüvelykörnyéki izmait szeretkezés alatt. Ez nagyrészt tudattalan, görcs-szerű állapot. Emiatt fájdalmassá, vagy lehetetlenné válik a behatolás, a közösülés. Akik gyakorlják a Kegel technikát, azoknál ez a probléma ritkábban jelentkezik.

 

5. A vizeleti elcseppenések megakadályozásában

Előfordul olyan női panasz, hogy a legváratlanabb helyzetekben elcseppen a vizelet. Néha elég ehhez egy emelő, vagy lehajoló testmozdulat. E kellemetlen állapot gyakran a PC izomzat gyengeségével magyarázható. De mindenképp javítható a probléma a Kegel gyakorlatokkal.

 

6. A szülésnél

A szülést nagyban megkönnyíti, ha a szülő kismama képes tudatosan ellazítani hüvelyi és gátizomzatát, és a megfelelő időpontban feszes toló mozgást előidézni. Ritkább a komolyabb gátbeszakadás esélye is.

 

7. A szülés után a hüvely feszesebbé, rugalmasabbá válásában

Szülés után több hétre is szükség van, hogy a hüvelyi izomzat visszanyerje korábbi rugalmasságát, feszességét. A Kegel gyakorlatok segítségével ez biztosabban és várhatóan hamarabb bekövetkezik, illetve ettől érzékibbek lehetnek a szeretkezések is. Számos könyv és jól működő tanfolyam van országszerte, amely a gyakorlatok technikai elsajátításával foglalkozik. Érdemes érdeklődni és megtanulni ezeket, mert egészségesebb és örömtelibb lesz a szexuális életünk tőle. 

Forrás: www.eletforma.hu 

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére