Mi a Pharmatex?

A Pharmatex helyi hatású, hormonmentes fogamzásgátló gyógyszercsalád. Az egyéni igényekhez igazodva négy féle formában kapható: hüvelykúp, hüvelykrém, lágy hüvelykapszula és hüvelytabletta.

Pharmatex

Hatékony fogamzásgátlási módszer

A Pharmatex fogamzásgátló tulajdonsága azon alapul, hogy tönkreteszi a hímivarsejtek ostorrészét, valamint a fej szétesését okozza, ezáltal a hímivarsejtek fogamzásképtelenné válnak.

A Pharmatex termékcsalád fogamzásgátló hatása klinikailag igazolt. A hatékonyság feltétele az alkalmazás szabályainak szigorú betartása.

A fogamzásgátló módszerek hatékonyságát a Pearl-indexszel jellemezzük, mely a 100 asszonyévre jutó terhességek számát adja meg (vagyis 100, az adott módszert egy évig alkalmazó nőnél előforduló terhességek száma).

A PHARMATEX Pearl index átlagértéke 0,74. 

A Pearl index átlagos értéke kedvezőbb egyéb, nem hormonális fogamzásgátló módszereknél.*

Fogamzásgátló módszer Pearl-index**
Hüvelyi spermicid anyag 0,7-7
Intrauterin eszköz 0,5-5
Condom (óvszer) 3-28
Coitus interruptus
(megszakításos védekezés)
8-38

* Th. Rabe: Memorix Nőgyógyászat, Medicina, Budapest, 1995.

** R. Erny and C. Siboni – J. Gyn. Obst. Biol. Reprod., 1983, 12, 767-774

Hormonmentes készítmény

A Pharmatex készítmények nem tartalmaznak hormonokat. A Pharmatex hatóanyaga a benzalkónium-klorid, amely spermicid (spermaölő) hatású. Mivel a Pharmatex hormonmentes, nem avatkozik a hormonháztartásba, illetve nem befolyásolja a menstruációs ciklust, valamint a peteérést sem. Hormonmentességének és helyi hatásának köszönhetően szükség esetén alkalmazható akár szoptatás alatt is.

Helyi hatású fogamzásgátló

Pharmatex - Helyi hatású fogamzásgátlóA Pharmatex intravaginális fogamzásgátló, hatását a hüvelyben fejti ki. A készítményt az együttlét előtt – a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelőlen – kell felhelyezni, és minden egyes együttlét előtt újabb adagot kell alkalmazni. A Pharmatex hatáskezdete a felhelyezést követően gyógyszerformától függően eltérő: a Pharmatex krém azonnal hatásos, a többi forma (Pharmatex hüvelykúp, lágy hüvelykapszula és hüvelytabletta) esetében a feloldódásához és így a hatóanyag teljes felszabadulásához 10 percre van szükség, tehát a felhelyezéstől számított 10 perc után hatásos.
A Pharmatex készítményeknek a hatóanyagnak köszönhetően fertőtlenítő hatásuk is van. A Pharmatex jól hat egyes baktériumok, valamint gombák okozta hüvelyi fertőzésekben is. Fontos kiemelni, hogy nem avatkozik a hüvelyflóra egyensúlyába.
Az egyéni igényektől függően különböző formák alkalmazhatók például hüvelyszárazság vagy túlzott hüvelyváladék esetén is. (Lásd: A Pharmatex formái menüpontot.)

A Pharmatex alkalmazásának előnyei:

  • Hormonmentes
  • Helyi hatású
  • Többféle kiszerelésben kapható
  • Kombinálható egyéb fogamzásgátlási módszerekkel (pl. óvszer, spirál, pesszárium)
  • Vény nélkül kapható
  • Fertőtlenítő hatása is van
  • Nem avatkozik a hüvelyflóra egyensúlyába
  • Egyéni igényekhez igazodva síkosító hatása is lehet (Pharmatex krém)

 

A Pearl index átlagos értéke kedvezőbb egyéb, nem hormonális fogamzásgátló módszereknél.*

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére