Fogamzásgátlás és rizikótényezők

A dohányzás és a hormonális fogamzásgátlás együttesen jelentősen növelik a szív- és érrendszer megbetegedésének esélyét. A helyzet 35 év felett sajnos tovább romlik, bár a kockázat függ a dohányzás mértékétől is. A nem dohányzó nőkhöz képest a napi maximum 10 szálat fogyasztóknál a hormonális tabletta szedésével 3-5-szörösére nő a szívinfarktus veszélye, az erős dohányosoknál pedig a 20-szorosára nő ugyanez a rizikó. Továbbá vizsgálatok kimutatták, hogy a mélyvénás trombózis kétszer, a felületes négyszer gyakoribb a fogamzásgátló tabletták szedése mellett. 

 

A hormonális fogamzásgátlás használatára bizonyos állapotok és betegségek feltétlen ellenjavallatot jelentenek. Ilyenek például az előzményekben szereplő tisztázatlan vérzéses rendellenesség, trombózis, visszérgyulladás, magas vérnyomás, akut vagy krónikus májbetegség, súlyos vesebetegség, egyes szemészeti betegségek. A hormonális fogamzásgátlók feltételes ellenjavallatainak mérlegelése orvosi konzultáció keretében történik. Ide tartozik többek közt a cukorbetegség, a méhben lévő mióma, a terhesség alatt súlyosbodó betegségek (például epilepszia, sclerosis multiplex), súlyos migrén. Az Egyesült Államokban a dohányzó nők esetében szigorúbb szabályok alkalmazandók: dohányzás mellett nem használhatnak hormonális fogamzásgátlót.

 

Ha egy nő tehát nem tud lemondani a dohányzásról, érdemes átgondolnia védekezésének módját és kifejezetten ajánlottak a hormonmentes megoldások.

 

Dr. Krauth Barbara

Szülész- nőgyógyász

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére