Szülést követő időszakban jelentkező hangulatzavarok

Valószínűleg mindenki egyetért azzal, hogy egy gyermek születése egy nő és egy család életében a legcsodálatosabb időszak, egy csecsemő mosolya mindenkit elvarázsol. Mégis előfordulhatnak olyan nehézségek, amikről, habár fontos volna, ritkán beszélünk. Szinte nem illik ezeket megemlíteni, hiszen elvárt, hogy egy anya boldog legyen, hogy élvezze az anyaság minden percét. Azonban előfordul, hogy bármennyire is szeretné az édesanya, „nem sikerül teljesíteni” ezt az elvárt boldogságot. A következőkben a szülést követő leggyakoribb hangulatzavarokat mutatjuk be.

 

Egy nő életében a várandósság, a szülés és a szülést követő időszak mind fizikális, mind érzelmi szempontból rendkívül intenzív periódus. Az öröm mellett stresszel, bizonytalansággal járhat, továbbá a bekövetkező hormonális változások is nehezítik ezt az időszakot. Előfordulhatnak olyan érzelmi reakciók, amelyeket az édesanyák önmaguktól nem, vagy csupán nehezen tudnak feldolgozni.

A szülést követő időszak legfőbb pszichés problémái a (1) szülést követő lehangoltság, (2) a gyermekágyi depresszió és a (3) gyermekágyi pszichózis.

 

szulesutanilehangoltsag

Szülést követő lehangoltság

Rendkívül gyakori jelenségnek tekinthető, hiszen az édesanyák 50-85%-a tapasztalja a lehangoltság tüneteit. Átmeneti állapot, nagyjából egy-két héten belül jelentkezik szülés után, és pár nap alatt elmúlik, különösebb kezelést nem igényel. Ebben a pár napban a „nem vagyok önmagam”, „bizonytalan vagyok” érzések uralkodnak el az édesanyákon, gyakran türelmetlenek, amiken a szoptatási, gyermekellátási kezdeti „ügyetlenkedések” és a kialvatlanság csak rontanak. Fontos ekkor, hogy az anya elmondhassa, mitől fél, mi bántja.

Ebben a szakemberek mellett a család is segíthet kellő megértéssel és elfogadással, amely általában elegendő ahhoz, hogy átsegítsék az édesanyát ezen az időszakon.

 

post partum depressionGyermekágyi depresszió

Az édesanyák 10-20%-ánál jelentkezik, gyakran fel sem ismert állapot, amelynek hosszú távú káros szövődményei lehetnek, így rendkívül fontos a szűrése.

Az édesanyák az alábbi tüneteket tapasztalhatják önmagukon: fáradtság, kimerültség, szomorúság, étvágybeli és alvászavarok, a csecsemő iránti túlzott aggódás vagy közöny, ingerlékenység, váratlan sírások, érdektelenség érzés, bűntudat, félelem attól, hogy bántja gyermekét, vagy önmagát, szex iránti érdektelenség stb.

Ezeket a tüneteket a csecsemő is érzékeli, emiatt nyugtalanabbá, sírósabbá válhat, amely tovább ronthatja az édesanya állapotát. Így a gyermekágyi depresszió nem csupán az anya, hanem az egész család számára problémát jelent. Sajnos nagyon gyakran hosszú ideig nem derül fény a depresszióra, inkább kimerültségnek, lustaságnak tudják be a családtagok, sőt, akár maga az édesanya is.

Korábbi depressziós, vagy szorongásos problémák, vagy a depresszió előfordulása a családban növeli a kockázatát. Gyanú esetén védőnőhöz, háziorvos kell fordulni, a tünetek észlelése esetén továbbá pszichológus, pszichiáter felkeresése mindenképpen, azonnal szükséges!

 

 

 Gyermekágyi pszichózis

gyermekágyi pszichózis

Ritkán előforduló, rendkívül súlyos kórkép, mely során téveszmék, hallucinációk jelentkeznek. Az anyák 0,1-0,2%-ánál fordul elő. Kezelés nélkül az anya mind önmagára, mind gyermekére veszélyt jelent. Hirtelen jelentkezik, általában az első hét során. Az édesanya elveszíti kapcsolatát a valósággal. Legjellemzőbb tünetei: súlyos álmatlanság, hallucinációk, téveszmék, öngyilkossági/gyilkossági gondolatok, bizarr érzések, viselkedés. Azonnali orvosi kezelést igénylő állapot!

 

Habár ezekben az állapotokban a szexuális érdeklődés és aktivitás csökken, mégis nagyon fontos a fogamzásgátlás. A nem kívánt várandósság tovább súlyosbíthatja a beteg állapotát, így jelentve veszélyt mind az anya, mind a magzat számára. Fogamzásgátlás esetében olyan módszert javasolt alkalmazni, mely nem befolyásolja a tejtermelődést (amennyiben az anya szoptat), továbbá gyógyszeres terápia esetén is alkalmazható. A Pharmatex hormonmentes fogamzásgátló termékei mindezen feltételeknek megfelelnek. Természetesen a módszer kiválasztása függ a beteg állapotától és igényeitől, így ezekben a helyzetekben mindenképpen szükséges szülész-nőgyógyász szakorvossal konzultálni.

 

Szülést követően számos bizonytalansággal, új szerepekkel, fáradtsággal kell megküzdenie minden családnak. Fontos, hogy támogassuk, megértsük és figyelemmel legyünk az édesanyákra ebben a gyönyörű, ám sokszor nehéz időszakban!

 

Szöllősi Katalin
Védőnő, szülésznő

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére