Fogamzásgátló módszerek – Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Szív

 

Hormonális fogamzásgátlás

Hormonális fogamzásgátlás módszerei

Ennek a védekezési módnak a legismertebb eszközei a fogamzásgátló tabletták.
Alkalmazásuk esetén fontos betartani, hogy minden nap, lehetőleg ugyanabban az időpontban kell bevenni. Mindig oda kell figyelni arra, hogy a tabletták hatását különböző tényezők befolyásolhatják, mint pl. hányás, hasmenés, illetve bizonyos antibiotikumok. Ilyen esetekben érdemes valamilyen kiegészítő védekezési móddal is élni. A tablettaszedés, annak befejezését követően, kedvezőtlenül befolyásolhatja a megtermékenyülés esélyét, lehetőségét.
Többfajta hormonális fogamzásgátló van forgalomban: ezek úgynevezett egy-, két-, illetve háromfázisú készítmények. A csökkentett hormontartalmú gyógyszerek a korábbiaknál kevesebb és enyhébb mellékhatásokkal bírnak.

Esemény utáni tabletták

Ide sorolhatóak azok a nem folyamatos szedésre kifejlesztett, ún. esemény utáni tabletták, melyeket a védekezés nélküli együttlétet követően, a betegtájékoztatóban meghatározott időn belül – általában 72 óra – kell bevenni. Elmondható róluk, hogy a peteérést a folyamatos szedésű tablettákhoz hasonlóan, szintén kedvezőtlenül befolyásolják. Csak kivételes helyzetekben érdemes használni, rendszeres alkalmazásuk nem javasolt.

Hormonmentes fogamzásgátlás

Pesszárium

A pesszárium egy, a méhnyakra orvosi segítség nélkül, könnyen megtanulható módon, saját kezűleg felhelyezhető gumisapka, amelyet a szexuális érintkezés előtt kell a méhszájra helyezni, majd az együttlétet követően néhány órán belül eltávolítani. Magyarországon nem túlságosan elterjedt módszer.

Spirál

A spirál általában olyan nőknek ajánlott, akik már szültek. A spirál méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amely a méh üregébe felhelyezve megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását.
A felhelyezést és az eltávolítást kizárólag szakorvos végezheti.

Spermicidek

A hüvelyi spermicid hatású készítmények patikában, vény nélkül kaphatók. Hatóanyaguk spermicid (spermaölő) hatású, az ondóval való érintkezéskor megbénítják a spermiumok mozgását, majd széthasítják azokat. Ezeknek a helyi fogamzásgátló szereknek az a sajátossága, hogy a közösülés előtt kell alkalmazni őket és gondosan be kell tartani a felhasználásra vonatkozó előírásokat. (Ezeket a betegtájékoztató tartalmazza.)
Többféle formában elérhető, például hüvelykrém, tabletta vagy hüvelykúp formájában. A Pharmatex gyógyszercsalád tagjai is spermicid hatásúak, ebbe a kategóriába tartoznak.

Gumióvszer

A gumióvszer nagy előnye, hogy helyes használat esetén véd a nemi úton terjedő betegségektől is.

Megszakításos közösülés

Nem túl megbízható eljárás.

Naptár-módszer

Alkalmazásához ismerni kell a nő saját menstruációs ciklusának jellegzetességeit. A peteérés általában a következő menstruáció első napját megelőzően 14 nappal következik be. Ez előtt és után 2-3 napig tartózkodni kell a szexuális élettől. Hangsúlyozzuk, hogy ez egyénenként több nappal is eltérhet!

 

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére