Hüvely higiénia – hüvelyflóra

A hüvely (latinul: vagina) egy izmos falú kb. 10 cm hosszúságú cső. Nemi izgalom hatására tágulni képes, továbbá gyermek születésekor szülőcsatornaként működik, amely normál szélességének többszörösére is képes tágulni.

A hüvely nem steril környezet. A normál hüvelyflórában a túlsúlyban levő tejsavbacilusok mellett egy-egy gomba, baktérium, illetve egyéb sejtek is előfordulnak anélkül, hogy betegséget okoznának. Így ez egy öntisztuló rendszer, általában nem igényel különleges kezelést. A hüvelyi egyensúly azt jelenti, hogy a normál flóra, azaz a tejsavbaktériumok túlsúlyban vannak és a megfelelő „otthonért" cserébe tejsavat termelnek, amely egy állandó savas közeget (pH-t) biztosít a hüvelyi nyálkahártya részére. Ez a savas közeg nem kedvez a káros baktériumok elszaporodásának. Ha azonban a hüvelyi egyensúly felborul, akkor elszaporodhatnak a kórokozók és kialakulnak a tünetek.


Mitől borulhat fel ez az egyensúly? Azaz mitől csökkenhet a tejsavbaktériumok mennyisége?


Terhesség, cukorbetegség, fogamzásgátló tabletták rendszeres használata illetve antibiotikum szedése, túlzott hüvelyöblítő használat, nem megfelelő fehérnemű hajlamosít erre. Sőt, akár a magas szénhidrát tartalmú ételek rendszeres fogyasztása és stressz is okozhatja a normális hüvelyflóra felborulását és következményes hüvelygyulladást.


Mik a tünetek?


A hüvely gyulladása gyakori nőgyógyászati eltérés, amely a hüvelyváladék elszíneződésével, bővebb váladékkal, kellemetlen érzéssel, gyakori viszketési ingerrel jár.


Mit lehet tenni?


A fenti panaszok esetén ajánlott a szexuális élet mellőzése, továbbá érdemes minél előbb szakemberhez fordulni. A tünetek átbeszélését követően a nőgyógyász megvizsgálhatja a hüvely állapotát, pH értékét, valamint a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálatát és mikrobiológiai tenyésztését is elrendelheti.
Befolyásolják-e a hüvelyflórát a fogamzásgátló készítmények?
Régi megfigyelés és gyakori panasz a nőgyógyászati szakrendelőkben, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő hölgyeknél gyakoribbá válik hüvelyfolyás, esetleg krónikus hüvelygyulladás. A kismedence, a hüvely és az alsó húgyutak sejtjei meglehetősen sok ösztrogén-receptorral rendelkeznek. Az ösztrogén ilyen értelemben stimulálja a hüvelyi hámszövet és a húgyutak felépítését és regenerálódását. Normál esetben így a hüvely igen ellenálló a külső hatásokkal szemben. Azoknál a nőknél, akik kombinált fogamzásgátló készítményt használnak, a saját szervezet ösztrogén termelése visszaszorul, így a hüvely ellenálló képessége lecsökkenhet. Ennek következtében rendszeressé válhat a hüvelygyulladás és az alsó húgyutak ezt kísérő gyulladása. A hüvelyszárazság szintén hasonló okokra vezethető vissza, amely miatt a nemi érintkezés fájdalommal járhat.


Továbbá érdemes tudni, hogy az ejakulátum igen lúgos kémhatású, ami a hüvelyflórának nem kedvez. Minden olyan fogamzásgátlási módszer, melynél ejakulátum kerülhet a hüvelybe (például fogamzásgátló tabletták, hüvelygyűrű, pesszárium, spirál, méhen belüli fogamzásgátló eszköz) az ejakulátum 8-9-es pH-ja eltolja a normál savas közeget lúgos irányba és így hajlamosít a káros kórokozók elszaporodására és következményes hüvelygyulladásra. Bár az óvszernél elviekben ez a veszély nem áll fent, a latex esetenként irritáló hatással lehet a hüvelyre. Az óvszer előnye egyébként, hogy a legtöbb szexuális úton terjedő betegségtől is védelmet nyújthat, azonban önmagában használva gyakran nem elégséges, kiszakadhat, esetleg nem időben történik a felhelyezése. Kombinálva helyi hatású készítménnyel sokszorosára növekszik a biztonságossága. A Pharmatex hatóanyaga a benzalkónium-klorid fertőtlenítő hatással is rendelkezik, enyhén savas kémhatású, és nem avatkozik bele a hüvelyflóra egyensúlyába.

 

Dr. Krauth Barbara

Szülész- nőgyógyász

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére