Gyakori kérdések

A Pharmatex készítmények hatása

Hogyan fejti ki hatását a Pharmatex fogamzásgátló?

A Pharmatex intravaginális fogamzásgátló, hatását a hüvelyben fejti ki. A Pharmatex fogamzásgátló tulajdonsága azon alapul, hogy tönkreteszi a hímivarsejtek ostorrészét, valamint a fej szétesését okozza, ezáltal a hímivarsejtek fogamzásképtelenné válnak.

A Pharmatex termékcsalád fogamzásgátló hatása klinikailag igazolt. A hatékonyság feltétele az alkalmazás szabályainak szigorú betartása.

A készítményt az együttlét előtt – a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelőlen – kell felhelyezni, és minden egyes együttlét előtt újabb adagot kell alkalmazni. A Pharmatex hatáskezdete felhelyezést követően gyógyszerformától függően eltérő: a Pharmatex hüvelykrém azonnal hatásos, a többi forma (Pharmatex hüvelykúp, lágy hüvelykapszula és hüvelytabletta) esetében a feloldódáshoz és így a hatóanyag teljes felszabadulásához 10 percre van szükség, tehát 10 perc után hatásos.

Mennyire hatékony a Pharmatex?

A különböző fogamzásgátló módszereket az ún. Pearl-indexszel szokták jellemezni, ez azt mutatja meg, hogy mekkora a teherbeesés esélye egy adott módszer használata mellett: azaz hogy 100 nő esetében, akik egy évig védekeztek az adott módszerrel/készítménnyel, átlagosan hány terhesség fordult elő . A Pharmatex Pearl-index átlagértéke 0,74.

A Pharmatex készítmények tulajdonságai

Miben különböznek a Pharmatex hormonmentes helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád tagjai?

Elsősorban konzisztenciában, valamint az összetevők mennyiségében és arányában, a vivőanyagokban, a biztosított védelem időtartamában, a közösülés előtti várakozási időben illetve az eltartási körülményekben. Így mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb formát.

Alkalmazható-e a Pharmatex szoptatás ideje alatt?

Terhesség és szoptatás idején csak kezelőorvosa javaslatára alkalmazza a fogamzásgátlásnak illetve a fertőtlenítésnek a Pharmatex által nyújtott lehetőségeit, annak ellenére, hogy a vizsgálatok eredménye szerint a hatóanyag nem jut be a véráramba, ill. nem választódik ki az anyatejbe, nem befolyásolja a hormonális ciklust és nem módosítja a hüvely-flórát.

Igaz, hogy a Pharmatex csökkenti a hüvelyi fertőzések kockázatát?

A Pharmatex gyógyszerek hatóanyaga a benzalkónium-klorid, amely spermicid. Emellett a gyógyszeriparban széles körben használt antiszeptikum (fertőtlenítő), amely átmenetileg csökkenti a mikroorganizmusok (köztük egyes kórokozók) számát, így valóban hatásos lehet egyes baktériumok, valamint gombák okozta hüvelyi fertőzések esetén.

Hatással lehet-e a Pharmatex a hüvelyflóra egyensúlyára?

A Pharmatex jól hat egyes baktériumok valamint gombák okozta fertőzésekben, ugyanakkor a hüvelyflóra egyensúlyát nem befolyásolja.

Előfordult, hogy a Pharmatex egyik formája csípő érzést okozott. Mi lehet ennek az oka?

Helyi hatású készítmények használatakor a hüvely adottsága és érzékenysége egyénenként eltérő lehet. Javasoljuk egy másik forma, például a hüvelykrém vagy hüvelykúp kipróbálását.

A közösülés előtt a férfi partnernek sem előnyös szappannal mosakodnia?

Ez így van, a tiszta vízzel való mosakodást javasoljuk.

A Pharmatex készítmények alkalmazása

Mikor nem használhatóak a Pharmatex fogamzásgátló gyógyszerek?

Menstruációs időszakban nem tanácsos, illetve egyéb, hüvelyi úton alkalmazott kezeléssel együtt nem szabad használni.

Lehet szappannal mosakodni a Pharmatex fogamzásgátló készítmények használata előtt és után?

A szappanos mosakodás nem ajánlott. Egyébként a gyakran szappanmentesként is említett intim mosakodók a legtöbb esetben tartalmaznak ún. anionos felületaktív összetevőt, amely a Pharmatex gyógyszerek hatóanyagát (benzalkónium-klorid – kationos felületaktív anyag) semlegesítik, emiatt azok használata közvetlenül az együttlét előtt, illetve után kerülendő.

Használhatóak síkosítószerek a Pharmatex fogamzásgátló készítményekkel egyidejűleg?

A Pharmatex gyógyszerformáinak fejlesztése az egyéni hüvelyváladék mennyiség figyelembe vételével történt, így mindenki kiválaszthatja a számára leginkább megfelelőt. Amennyiben síkosításra van szükség, a Pharmatex hüvelykúp és krém is választható. Külön síkosító szerek használata egyidejűleg kerülendő, mivel így a gyógyszer hatásosságának körülményei nem biztosítottak.

Amennyiben kifolyik a készítmény, a védelem ez esetben is ugyanolyan hatékony?

Amennyiben kifolyik, újra kell alkalmazni egy adagot.

Végezhető-e orális szex a Pharmatex használata során, van-e bármilyen veszélye a férfi partner számára?

A Pharmatex készítmények kifejlesztése során erre vonatkozó klinikai vizsgálatokat nem végeztek. (Ha eközben kifolyik, újra kell alkalmazni.).

A Pharmatex krémet hogyan kell adagolni?

A mellékelt applikátorral egy adagnyi krémet (az adagoló pumpát ütközésig húzza ki) nyomjon a hüvelybe olyan mélyen, ahogy csak lehet. A védelem azonnali és 10 órán át tart. Ismételt közösülés esetén, azt megelőzően újabb krémadagot kell a hüvelybe juttatni.

A Pharmatex készítmények tárolása

A Pharmatex krém használata esetén hogyan kell az applikátort megtisztítani és a következő használatra előkészíteni?

Az applikátort tiszta vízben javasolt kifőzni.
Szappanos víz vagy felületaktív anyagot tartalmazó egyéb mosószer nem javasolt, mert a nyomokban jelenlévő szappanos vagy felületaktív anyagok csökkenthetik a fogamzásgátló hatást.

Használhatóak a Pharmatex fogamzásgátlók, ha a 25 °C alatti tárolást nem sikerült biztosítani?

A Pharmatex készítmények esetében, mint a szobahőmérsékleten tartandó gyógyszerek kifejlesztése során általában, 25°C-on végzik az ún. stabilitásvizsgálatokat, ezért a gyártó csak a megadott hőmérséklet-tartományban (legfeljebb 25°C-on) történő tárolás esetén tudja garantálni a betegtájékoztatóban leírt hatást, jelen esetben a fogamzásgátlást. Amennyiben ennél magasabb hőhatás érte a készítményt, mindenképpen új Pharmatex csomag beszerzését javasoljuk. Kivétel ez alól a hüvelytabletta, mivel azt elegendő 30 °C alatt tárolni.

Melyik Pharmatex gyógyszerforma ajánlott, ha feltételezhetően csak magasabb hőmérsékleten tudom tárolni a készítményt?

Ebben az esetben a Pharmatex hüvelytablettát ajánljuk, mivel magasabb a megengedett maximális tárolási hőmérséklete (30°C), illetve ez a szilárd gyógyszerforma egyébként is kevésbé hajlamos a magas hőmérsékleten történő átalakulásra.

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére