Szoptatás és fogamzásgátlás

Köztudott, hogy a szoptatásnak lehet fogamzásgátló hatása, azonban talán kevesen tudják, hogy mint minden módszernek, ennek is vannak feltételei és korlátai. Mennyire megbízható, meddig működik és hogyan? Ezekre a kérdésekre adunk most válaszokat.


A szoptatás fogamzásgátló hatásához három feltétel együttes teljesülése szükséges:

- szülés után a menstruáció még nem jelentkezett,

- az édesanya kizárólagosan és igény szerint szoptatja gyermekét (azaz semmilyen egyéb táplálékot, folyadékot még nem kap a csecsemő),

szoptatas-es-fogamzasgatlas


Az anyatej termelődéséhez az ún. prolaktin hormon szükséges, amelynek magas szintje gátolhatja az ovulációt. Hatására elmaradhat a tüszőérés és a menstruáció, illetve érett petesejt hiányában nem lehetséges a megtermékenyülés sem. Hatékonysága rendkívül magas lehet, csaknem 98%-os, amennyiben minden feltétel teljesül.- a csecsemő még nem múlt el 6 hónapos.

A szoptatás gyakorisága befolyásolja a módszer hatékonyságát, így folytatása éjszaka is rendkívül fontos, amíg csak lehetséges és igényli a gyermek, hiszen a prolaktin szint ekkor a legmagasabb. Az éjszakai szoptatás elhagyásával, esetleg más táplálékok bevezetésével csökken a szoptatás fogamzásgátló hatása. Ekkor már mindenképp fontos gondolni egyéb fogamzásgátlásra is, hiszen lehetséges, hogy menstruáció ekkor nem „még nem” jelentkezett, hanem „már nem” jelentkezik egy újabb várandósság következtében. Amennyiben a fent említett feltételek nem teljesülnek maradéktalanul, és a szoptatást az édesanya folytatni kívánja, olyan módszert szükséges választani, amely nem csökkenti az anyatej mennyiségét. Ebben az időszakban jó megoldásként szolgálhatnak a Pharmatex készítmények, hiszen nem tartalmaznak hormont, amely befolyásolná a tejtermelődést, igény szerint alkalmazhatóak, továbbá kombinálhatók más fogamzásgátló módszerekkel is.

Az ovuláció visszatérésének idejét nehéz pontosan meghatározni, egyénenként változik. Függ az etetések gyakoriságától, intenzitásától, hosszától, az éjszakai szoptatás meglététől vagy hiányától, valamint a kiegészítő táplálékok bevezetésének idejétől és mennyiségétől.

 

Szöllősi Katalin
Védőnő, szülésznő

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére