Ha a szex nem élvezetet, hanem fájdalmat okoz...

Mielőtt a lehetséges megjelenési formákat és okokat részleteznénk, fontos leszögezni: A szex nem fájhat, főleg nem huzamosabb ideig! A fájdalmas közösülés, más szóval diszpareunia nagyon kellemetlen tapasztalat mind a nő, mind a férfi számára, amiről ritkán beszélünk, és gyakran a férfi partner előtt is rejtve marad. Pedig az okok felderítésével a probléma kezelhető és a pár ismét visszatérhet az élvezetes szexuális élethez.
A fájdalom különböző mértékű és időtartamú lehet attól függően, hogy milyen ok áll a háttérben. A női szexualitást megérteni épp oly nehéz, mint magát a Nőt. A szexuális együttlét élvezete függ a nő önbizalmától, női szereptől, párkapcsolat minőségétől és természetesen különböző betegségek meglététől vagy hiányától. Egészséges szexuális élet pedig csak egészséges testtel és lélekkel érhető el.

Mi a normál folyamat?

Normál esetben szexuális vágy és stimuláció hatására szexuális izgalom jön létre, melynek hatására nedvesedés következik be. A nedvesedés természetes síkosítóként működik, mely megkönnyíti a hímvessző hüvelybe jutását. Ezt követően a méh és hüvely helyzete is kissé megváltozik, mely mind szükséges az élvezetes és fájdalommentes együttléthez.

Mikor jelentkezhet fájdalom?

Fájdalom jelentkezhet behatoláskor, mely vagy megnehezíti, vagy akár lehetetlenné teszi az együttlétet. Fájdalom felléphet ezen kívül a hüvelyben is az együttlét alatt, de akár az egész alhasban is jelentkezhet.

Fájdalmas együttlét leggyakoribb okai

Fertőzés1. Fertőzés


A hüvely bakteriális, vagy gombás fertőzésén szinte minden nő átesik élete során. A gyulladás tünete általában a megváltozott hüvelyi folyás, illetve a hüvelyi, szeméremtesti érzékenység. A folyás lehet bűzös, színe és állaga is megváltozhat, továbbá kellemetlen égő, szúró, viszkető érzés is jelentkezhet. A hüvely természetes flórájának felborulásakor könnyebben szaporodnak el ezek a kórokozók, melyek leggyakrabban antibiotikum kúrát követően, cukor anyagcsere problémánál, nem megfelelő higiéné esetén vagy egy új partner kapcsán jelennek meg. A tünetek észlelésekor érdemes nőgyógyász szakorvoshoz fordulni, és az általa javasolt, általában lokális és rövid idejű kezeléssel orvosolni a problémát. Fájdalmas közösülést a hüvelyi fertőzésen túl a húgyúti fertőzések is okozhatnak. Néha kifejezett tünetek nélkül jelentkezik, néha égő, csípő, fájdalmas vizeléssel, súlyos esetben kismedencei fájdalommal jár. Forduljunk orvoshoz, mivel labor vizsgálat és célzott terápia mindenképp szükséges lesz.
 

2. Endometriozis

 

Endometriózisról beszélünk, ha a méh nyálkahártyája a méh üregén kívül, máshol is megjelenik és ugyanúgy követi a hormonális ciklust. Ennek hatására a véres, levált nyálkahártya felgyülemlik és különböző tüneteket okoz. A betegség a nők nagyjából 5-15%-át érinti. Az endometriosis kifejezetten fájdalmas menstruációs görcsöket és szexuális együttléteket és terméketlenséget okozhat, azonban megjelenési helyétől függően ezen kívül változatos tünetekkel és szövődményekkel járhat. Gyakran akkor fordulnak orvoshoz a párok, amikor tudatos családtervezés ellenére sem sikerül a teherbe esés. A betegség kezelése egyrészt műtéti úton, másrészt gyógyszeres terápiával történik. A tünetek észlelése esetén mindenképp nőgyógyász szakorvoshoz szükséges fordulni.


3. Nedvesedés hiánya


A nedvesedés elengedhetetlen a fájdalommentes behatoláshoz. Nedvesedési problémák gyakrabban jelentkeznek változó korban, szülést követő pár hetes időszakban, bizonyos gyógyszerek szedésekor, továbbá kifejezett stressz, szorongás, félelem esetén. Szeretetteljes párkapcsolatban, elvárások és szorongás nélküli szexuális életben és vágyott szexuális együttlét esetén szervi ok nélkül nem jelenthet huzamosabb ideig problémát a nedvesedés hiánya. Átmeneti megoldás lehet ekkor valamilyen síkosító alkalmazása, azonban jól működő partnerkapcsolat, megfelelő vágy esetében ez általában nem szükséges.

 

4. Vaginizmus


Nagyon ritkán kialakulhat olyan állapot, amikor a hüvely alsó harmada görcsösen összehúzódik, így vagy fájdalmassá és nehézkessé válik a behatolási próbálkozás, vagy meg sem tud valósulni. Ez gyakrabban lelki okok miatt következik be, amikor a nő elutasítja partnerét, fél a teherbe eséstől, vagy elutasítja magát a szexuális együttlétet. Nőgyógyászati és pszichológiai segítség ez esetben mindenképp szükséges. Bármilyen ok is áll a háttérben, fájdalmas együttlét esetén elsőként mindenképp nőgyógyász szakorvoshoz szükséges fordulni annak érdekében, hogy kizárja a lehetséges betegségeket, gyulladást. Amennyiben ezekre nem derül fény, a lelki oldal vizsgálata következik. Fontos, hogy őszintén beszélje meg a nő ezt partnerével, továbbá vagy egyedül, vagy párjával vegyenek részt célzott terápián pszichológus, vagy terapeuta vezetésével.

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére