Ha nemrég született kisbabád, akkor csak óvatosan a hormontartalmú fogamzásgátlókkal!

kisbabaFőleg akkor, ha szoptatsz is. A hormontartalmú fogamzásgátló módszerek ugyanis befolyásolhatják az anyatej mennyiségét és minőségét is. Ideje megfontolni a hormonmentes készítmények kipróbálását!

A terhességet és a szülést követően természetesen minden kismamának elsősorban a gyermeke körül forognak a gondolatai, és nem az intim együttléteken. Emellett pedig a szülés utáni első 6-8 hétben és a szoptatás ideje alatt a nők szexuális érzékenysége és az orgazmus intenzitása fizikálisan is csökken. Sőt a legutóbbi kutatások szerint a férfiak szexuális fogékonysága is apad akkor, ha aktívan részt vállalnak a gyermekek gondozásában és együtt alszik a család. A vágy lanyhulása persze nem tart örökké. 3 hónappal a szülés után vagy legkésőbb a szoptatás abbahagyását követően ezek a változások megszűnnek, de az is előfordulhat, hogy a nők orgazmusa intenzívebb lesz, mint amilyen a szülés előtt volt. Nem érdemes tehát siettetni a dolgokat. Egy idő után azonban – főleg ha azt már a nőgyógyász is javasolja – érdemes figyelmet szentelni az intim együttléteknek is, hiszen ez a párkapcsolat stabilitása szempontjából is fontos. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy a megváltozott helyzetben elkezdhetitek-e újra használni a korábbi fogamzásgátlási módszereket, és egyáltalán mikor kezdjetek el védekezni?

A szülést követő első hat hétben célszerű a szexuális együttlét kerülése. 6-8 hét után azonban az anya szervezete lassan visszaáll a terhesség előtti állapotba, a méh összehúzódik normál méretére. Ekkor már szép lassan újra elkezdhetitek a nemi életet. Amennyiben kis korkülönbséggel szeretnétek második gyermeket vállalni és a szülésed minden komplikációtól mentes volt, akkor egyelőre nem kell fogamzásgátláson gondolkoznod.

Sokan gondolják úgy, hogy amíg szoptatnak, addig a teherbeesés nem lehetséges. Ez azonban sajnos nem igaz. Ahhoz, hogy a szoptatás melletti teherbeesés valószínűsége minimális legyen, az alábbi négy feltétel mindegyikének egyszerre kell teljesülnie:

  1. az anya kizárólag szoptatja gyermekét - sem vizet, sem teát, sem semmi egyebet nem kap a kisbaba az anyatejen kívül,
  2. két szoptatás között éjszaka sem telik el több idő, mint 4 óra,
  3. a kisbaba még nincs fél éves,
  4. az édesanya nem menstruál.

Amennyiben várnátok még a következő gyermekkel, akkor tehát mindenképpen – szoptatás mellett is - javasolt valamilyen fogamzásgátló módszer alkalmazása.

A hormontartalmú fogamzásgátló szerek használatát azonban érdemes kerülni ebben az időszakban egészen addig, amíg szoptatsz. A tabletták ugyanis kedvezőtlenül befolyásolhatják a tejelválasztást, a kétkomponensű fajták például akár 40%-kal is csökkenthetik a tejmennyiséget. Emellett nemcsak az anyatej mennyiségére, de annak minőségére is hatással lehetnek: a hormonális fogamzásgátlók hatóanyaga bizonyos százalékban az anyatejbe is bejuthat.

Így mindenképpen a hormonmentes fogamzásgátlási módszereket javasoljuk a kismamának, legyen szó akár óvszerről, akár hüvelysapkáról. Különösen ajánlottak a spermicidet tartalmazó helyi fogamzásgátló készítmények, amelyeknek síkosító hatása is van. A szülést követő időszakban ugyanis előfordulhat hüvelyszárazság és fokozott érzékenység, ezekkel a készítményekkel viszont egyéb készítmények használata nélkül is fájdalommentessé és biztonságossá tehetők az együttlétek.

 

Dr. Dékány Ágnes

szülész-nőgyógyász, nemzetközi szoptatási szaktanácsadó IBCLC, 4 gyermek anyukája

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére