Egy hormonmentes fogamzásgátlási módszer: spermicidek

A lokális hatású spermaölő készítményeket, más néven spermicid hatású helyi fogamzásgátló szereket, közvetlenül a nemi közösülés előtt kell használni.

Mit jelent a helyi fogamzásgátlás?

Napjainkban egyre szélesebb körben elterjedt a lokális vagy helyileg alkalmazható fogamzásgátló módszer, melynek lényege, hogy a fogamzásgátló készítmény a hüvelybe juttatva fejti ki hatását.
Hatóanyaga spermicid (spermaölő) hatású, az ondóval való érintkezéskor megbénítja a spermiumok mozgását, majd széthasítja azokat.
Ezeknek a helyi fogamzásgátló szereknek a sajátossága, hogy a közösülés előtt kell alkalmazni őket.

Milyen mellékhatásai vannak ennek a módszernek?

Mivel a helyi fogamzásgátló szerek nem kerülnek be a véráramba, sem az anyatejbe, ezért nem okoznak sem a szervezet egészét, sem a gyermeket érintő mellékhatást, illetve magzatkárosító hatásuk sincs.
Mivel a helyi fogamzásgátlók nem tartalmaznak hormont, ezért nem változtatják meg a hormonális egyensúlyt, nem okoznak súlygyarapodást, nem befolyásolják a hüvelyflórát, nem módosítják a hüvely citológiáját.
Mivel lokális hatásúak, ezért használhatóak más gyógyszerekkel egyidejűleg, kivételt képeznek ez alól az egyéb, hüvelyi úton alkalmazott készítmények.
Mellékhatásként esetenként előfordulhat csípő, égető érzés, valamint figyelembe kell venni, hogy a hüvelyben lévő hámsérülés esetén nem alkalmazandó a készítmény.

Milyen korban alkalmazható ez a fogamzásgátló módszer?

A készítmény minden nő számára alkalmazható fogamzóképes korban.

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére