Milyen hormonmentes fogamzásgátló eszközök vannak a XXI. században?

 

A hormonmentes fogamzásgátlás során sokan még ma is csak az óvszerre gondolnak, amely nem kívánatos eszközként szerepel a legtöbb pár gondolataiban. A mai világban számos egyéb lehetőség is van, ezeket szeretnénk megismertetni veletek, így könnyebb kiválasztanotok a számotokra legmegfelelőbbet. A hormonmentes fogamzásgátlók mindegyike az ivarsejtek találkozását akadályozza meg. Előnyként mindegyikről megemlíthetjük, hogy a szervezet hormonháztartásába nem avatkoznak bele, és bármikor felfüggeszthető a hatásuk, nem okoznak hormonális terhelést a környezetünkre.

Kezdjük a gumióvszerrel amiből hazánkban még kevesen tudják, hogy speciális összetételűek, latex mentesek, vegán, sőt a legtermészetesebb érzést adó birkabélből készült darabok is megvásárolhatóak.

Előnye: nemi érintkezéssel terjedő betegségekkel szemben védettséget nyújthatnak.

Hátránya: nincs valódi test-test kontaktus ami az örömérzést csökkentheti, a felhelyezése megzavarja az intim együttlétet, emellett vannak akik allergiások rá.

Teherbeesés valószínűsége egy év alatt: 2-18%

Az óvszernek létezik női megfelelője a női óvszer, ami hazánkban gyakorlatilag ismeretlen.

A nők által alkalmazható eszközök közül legismertebbek a spermicidek. Ezek olyan szerek, amelyek a hüvelybe feljuttatva, az oda bekerülő hímivarsejteket életképtelenné teszik. A spermicidek beszerezhetők hüvelykrém, hüvelykúp, hüvelytabletta formájában. A spermicidek használatánál fontos megemlíteni, hogy a szappanos mosakodás (anionos felületaktív anyagot tartalmazó mosakodók is), akár a szerek használata előtt, akár utána jelentősen csökkentik a hatékonyságukat. Hüvelyi öblítés tiszta vízzel legkorábban 2 órával később végezhető.

Előnye: az együttlét előtt felhelyezhető, nem szakítva meg az együttlét intimitását, semmilyen mechanikus eszköz nem zavarja a test-test kontaktust. Az óvszert, a méhszájsapkát, a pesszáriumot kiegészítve erősítik egymás hatását, egyúttal csökkentve a szexuális úton terjedő betegségek fertőzéseinek kockázatát.

Hátránya: vannak, akik allergiások rá, vagy irritálja őket, egyes formáknál (hüvelykúp, hüvelytabletta) a felhelyezést követően bizonyos időt várni kell a hatás kialakulásához, nem használható menstruáció alatt, és egyéb hüvelyi kezelés esetén sem.

Teherbeesés valószínűsége egy év alatt: 1-29%, de egyes készítményeknél alacsonyabb is lehet (pl. a Pharmatex helyi fogamzásgátló gyógyszercsalád esetén 0,74% az átlagérték).

Nők számára is léteznek olyan eszközök amelyek az óvszerhez hasonlóan mechanikai akadályt képeznek az ivarsejtek találkozására. Ilyenek a méhszájsapka, és a pesszárium. Ezek a régebben is ismert eszközök ma már modernebb verzióban is elérhetőek, és biztonsággal alkalmazhatóak. Használatukhoz spermicid alkalmazása javasolt.

Előnye: az együttlét előtt felhelyezhetőek, több egymás utáni együttlét során sem kell velük foglalkozni, a modernebb változatok latexallergiások számára is alkalmazhatók, nem kell méretezés, mint a régi eszközök esetében.

Hátránya: a felhelyezés megtanulása időt igényel, nem véd a nemi betegségekkel szemben, menstruáció alatt a méhszájsapka nem használható, a pesszárium viszont igen.

Teherbeesés valószínűsége egy év alatt spermiciddel használva: 4-16%

A hormonmentes fogamzásszabályozás eszköze lehet még az önmegfigyelés, ami a ciklusmonitorozást, a termékeny, és terméketlen napok felismerését és elkülönítését jelenti. Ez nem a naptármódszer! A ciklus megismerésével lehet ezt a módszert védekezésre, és családtervezésre használni.

Előnye: önismeret, a test esetleg hibás működésének korai felismerése

Hátránya: folyamatos odafigyelést igényel, elsajátításához érdemes tanfolyamot végezni.

 

Dr. Dékány Ágnes

szülész-nőgyógyász, nemzetközi szoptatási szaktanácsadó IBCLC, 4 gyermek anyukája

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére