Nőgyógyászati fertőzések

Mikor forduljon egy hölgy nőgyógyászához? Melyek azok a tünetek, amiket komolyan kell venni és melyek amik egy banális gombás fertőzésre utalnak? Érdemes e szűrni a nemi úton terjedő fertőzéseket?

Általánosan két nagy csoportja osztjuk a nőgyógyászati fertőzéseket. Az elsőben a fertőzés a hüvelyben megáll, ezeket hívjuk vaginitiseknek. Ha azonban a gyulladás tovább terjed felfelé, a kismedence felé, több elnevezést használunk aszerint, hogy a fertőzés melyik szervet érinti. Legsúlyosabb formájában az egész kismedencét gyulladásba hozza, ekkor beszélünk az un. PID-ről (Pelvic Inflammatory Disease). Érdemes tudni, hogy amennyiben valaki idáig hanyagolja a panaszait és begyullad a kismedencéje, az hosszú távú következményekkel járhat, mert a petevezetékek gyulladása, ennek következtében apró összenövése infertilitáshoz, azaz meddőséghez vezethet.

Ezeknek a fertőzéseknek a döntő többsége hüvelyből indul ki, egy része szexuális úton, míg egy másik része nem szexuális úton terjed. Sajnos olyan is előfordul, főleg a szexuális úton terjedő betegségek közül kiemelten a chlamydia fertőzésnél, hogy tünetmentes hordozó valaki, de az évek alatt apró szálagos összenövések következtében a fenti súlyos következmények észrevétlenül alakulnak ki. Ezért személy szerint úgy gondolom, amennyiben valaki párkeresési stádiumban van és nem fix párkapcsolatban él évente javasolt a chlamydia szűrése.

A leggyakoribb hüvelyi fertőzések hátterében egyébként banális gombás fertőzés áll, amelyet a tipikus esetben a Candida törzs okoz, bár nagyon sok gombafaj létezik. A gombás fertőzés jellegzetes tünetei az égő, viszkető érzés a szeméremtesten és a hüvelyben, fehér túrós, darabos folyás. Jellegzetes lehet a vizeletürítéskor égető érzés. Nagyon kellemetlen, a legtöbb esetben ezekkel a tünetekkel fordulnak a páciensek orvoshoz, mert ezek a leghevesebbek, azonban a legártalmatlanabbak is. Fontos hangsúlyoznom, hogy ez nem szexuális úton terjedő betegség, valamennyi gomba alapesetben is megtalálható a hüvelyben, csak fertőzés esetén elszaporodik és átveszi az uralmat. A normális hüvelyflóráról már írtam korábban, így érthető, hogy amennyiben a normális egyensúly a hüvelyben felborul, a lactobacillusok károsodnak, nem tudják a savas közeget fenntartani, melyek következtében más kórokozók könnyen elszaporodnak.

Mik vezetnek a lactobacillusok károsodásához?

A leggyakoribb ok a stressz, az antibiotikumok szedése (különösen a penicillin származékok használatakor szinte mindig fellép valamilyen szintű hüvelyflóra egyensúly felborulás és következményes gombás fertőzés), emellett a menstruáció, a szexuális szokások, idegen anyagok használata, hüvely irrigálás. Gyakori tévhit a hölgyek körében, hogy a strandon, vízekben, nyáron “szednek össze” fertőzéseket. Ez a megfigyelés bár helyes, nincs köze a strandoláshoz olyan értelemben, hogy nem a vízből fertőződünk, hisz ezek a kórokozók nem élnek meg szabad vizekben és legkevésbé sem tudnak bekerülni és megtapadni a hüvelyben. A vízparton gyakran üldögélnek a hölgyek a vizes bugyiban, így egy meleg, nedves, párás környezet alakul ki, amely a bennünk élő gombafajoknak kedvez és elszaporodnak. Azaz egy ún. autoinfekcióról van szó. A medencékben, fürdőkben való fertőzések még inkább jellemzőek, hiszen ott még a medencék vizét nagy mennyiségű klórral és vegyszerekkel kezelik, hogy ne szaporodjanak el benne a kórokozók, de ez a normális lactobacillus flóránkat is kipusztítja. A gombás hüvelyi fertőzések amennyire kínzó, ijesztő tünetekkel járnak annyira egyszerű őket gyógyítani, általában helyileg ható (kúp, krém, gél) antifungális szerrel pár nap alatt orvosolható a probléma. Amennyiben a nőgyógyász súlyosabbnak ítéli meg szájon keresztül is kiegészíti a kezelést antifungális szerrel. Gyakran felmerülő kérdés a rendelőben és a hölgyek fejében hogy a partnert szükséges e kezelni. A közhiedelemmel ellentétben nem szexuális eredetű a fertőzés, bár erőteljesebben fertőzött hüvellyel való érintkezés után a szexuális partnernél is megjelenhet néhány kellemetlen tünet, mint a viszkető, piros, apró pöttyös nemi szerv. Ilyenkor kezeljük a partnert is, de ping pong effektus itt nem jellemző. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem jellemző a férfiakra a gombás fertőzés. Ennek oka az eltérő nemi szervben keresendő. A férfiak pénisze egy elszarusodó laphámmal borított szerv, azaz pont olyan mint a bőrünk, így ellenálló, könnyen tisztítható. A nők hüvelye ezzel szemben nyálkahártyával bélelt, amely sokkal sérülékenyebb, ráadásul meleg, nedves, sötét környezet, kiváló táptalaj a kórokozóknak, de tisztítása nem, hogy javasolt, de kifejezetten káros. Előfordulhat-e visszatérő, vagy krónikus gombás fertőzés? Betegek egy csoportjában a gombás fertőzés igen makacs visszatérő fertőzéssé válik, ilyenkor mindig gondolni kell valamilyen alapbetegségre a háttérben, ilyen például az inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség de számos dolog állhat a háttérben.
Mi a helyzet a nem gombás eredetű fertőzésekkel? A második leggyakoribb ok, amikor a lactobacillusok kipusztulnak és a helyükben más kórokozók veszik át a domináns szerepet. Ezt hívjuk bakteriális vaginózisnak. Ennek tünetei eltérnek a gombás fertőzéstől, inkább a folyás a domináns, akár kifejezett panasz nélkül. A folyás szaga kellemetlen, szúrós szagú, jellegtelen állagú, szürkés színű. Diagnosztikáját segíti a hüvely pH mérése, mely ezen esetekben a normális savas ( 4 körüli érték), helyett lúgossá válik, továbbá a baktériumok laboratoriumi kimutatása. Ezekre a fertőzésekre már antibiotikum javasolt célzottan a hüvelybe helyezve. Végül a tünetmentes nemi úton terjedő kórokozók kimutatása speciális vizsgálatokkal történik, melyet legtöbb esetben nem támogat a társadalombiztosító, így önköltséggel végezhetők, de annál fontosabbak, hisz a későbbi fertilitás kulcsfontosságú az élet egy szakaszában.

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére