Nőgyógyászati vizsgálatok

A nőgyógyászati általános szűrővizsgálat Magyarországon elterjedt társadalmilag elismert szokás szerint évente javasolt. Hivatalosan a nemzetközi szervezetek ajánlása három év, de érdemes gyakrabban ismételtetni, mert így a mintavételi hibából adódó kockázatot mérsékelni tudjuk, és a méhnyakrák 10 év alatt kialakuló útja során előbb-utóbb elkapható egy korai stádiumban.

Sokan meglepődnek a tényen, hogy a citológiai vizsgálat eredménye akkor sem biztos, ha valaki negatív eredményt kap. Mivel az eredmény függ a mintavétel helyétől, a szakembertől, a patológus vagy citológus kollégától aki értékeli, lehetnek hibák és ún. álnegatív eredmények.

A méhnyakrák okozta évenkénti halálozások száma Magyarországon mintegy 500 főre tehető, és kb. 1000–1500 új eset van évente. Ezek nagyon elkeserítő számok, annak fényében, hogy amennyiben az elváltozás szűrés során a betegség korai szakaszában felismerésre kerülne egy egyszerű, fájdalommentes beavatkozással, a teljes gyógyulás biztosítható lenne.

A nőgyógyászati méhnyakrák szűréseken való 37%-os részvételi arány Európában az egyik legalacsonyabbra tehető hazánkban, ebben szerepet játszik a magyar nők nőgyógyászati vizsgálatokkal szembeni félelme, hiedelmei. A nők ismeretei sajnos még a fejlett országokban is szerénynek mondhatóak a méhnyakrákot illetően. Egy amerikai felmérés szerint a nőknek csak 40%-a hallott a HPV vírusfertőzésről, és csak 20% tudott annak a méhnyakrákkal való kapcsolatáról, bár jelenleg igen intenzív felvilágosító munka folyik. Továbbá javasolt, hogy a szülők oltassák be gyermeküket a HPV elleni védőoltással.

Sokan elfelejtik, hogy a nőgyógyászati szűrővizsgálat nem csak a méhnyak rosszindulatú szűrésére szolgál.

Az emlők áttapintását és esetleges csomók, elváltozások szűrésén túl egy korszerűen dolgozó nőgyógyász minden esetben megvizsgálja tapintásos, manuális módszerrel a méh helyzetét, esetleges érzékenységét, a méh körüli szövetek kötöttségét, a petefészkek, esetleges ciszták, terimék, miomák elhelyezkedését. Ami manapság elképesztően fejlődő része a nőgyógyászatnak, az az ultrahang diagnosztika. A méhtest, méhfal szerkezete, a méhnyálkahártya, a petefészkek, petevezetők, esetleges szabad hasi folyadékok vizsgálatán túl vizsgálhatók a környező belek, endometriotikus csomók, és terhesség esetén már egy 2 mm-es embrió is kimutatható. Képzett kolléga ún. virtuális hysteroscopiát is végezhet, amely során egy 3 dimenziós videót készítenek a méh szerkezetéről, ezáltal információt kapva az esetleges fejlődési rendellenességeiről, amelyek egész minimális megjelenésekor is meddőséget, vagy habituális vetélést okozhatnak. Továbbá magánrendelőkben lehetőség van a petevezetők ultrahangvizsgálattal történő átjárhatóságának vizsgálatára. Így manapság elképesztő széles tárháza nyílt a nőgyógyászati vizsgálatoknak.

Mikor érdemes az első vizsgálatra elmenni?

Az a nemzetközi javaslat, hogy az első szexuális élet megkezdése után fél évvel érdemes az első szűrést elvégeztetni. Nyilván, ha panasza van egy hölgynek, akár szexuális élet megkezdése előtt is találkozhat a nőgyógyásszal. Továbbá, ha valaki nem él nemi életet, akkor is azt szoktam javasolni legkésőbb 30 éves korában érdemes az első szűrést elvégeztetni, mert lehetnek fel nem fedezett elváltozások a háttérben.

Nyilván ha egy páciensnek panasza van, meglátogatja kezelőorvosát, vagy területileg illetékes szakrendelést, hogy azonnali segítséget kérjen. Ne felejtsük, hogy egy igen kis kellemetlenséggel járó vizsgálatról van szó, így nagy hangsúlyt kell fektetni egy fiatal lány első szűrésére. Személy szerint nagy hangsúlyt fektetek a fiatal lányok első ilyen élményére, hogy egy nyugodt biztonságot nyújtó légkörben történjen, hisz egy életen át meghatározza a hölgyek hozzáállását a vizsgálathoz.

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére