Női ciklus (Menstruációs ciklus)

A női nemi szerv felépítése

Ahhoz, hogy megértsük a női ciklus működését, tekintsünk át előtte egy rövid anatómiai összefoglalót.

Kívülről befelé haladva a nagy, majd a kis szeméremajkakat találjuk, amelyek közre fogják a hüvelybemenetet. A hüvely egy izmos falú kb. 10 cm hosszúságú cső, amelynek felső végén foglal helyet a méhnyak, a közepén lévő méhszájjal. A méh egy fordított körtéhez hasonlítható izmos falú kb. 7 cm hosszú szerv. A méh felső két pólusából indul ki a két petevezeték, amelyek szabadon végződnek a hasüregben, ám szabadon álló kissé táguló végük közel található a petefészekhez. A petefészkek mandula nagyságúak és a méh két oldalán helyezkednek el, a méh szalagjaival rögzítetten. A petefészkekben találhatók a tüszők, különböző érettségű petesejtekkel. A petefészkek maguk is termelnek hormonokat. Szoros és bonyolult szabályozási folyamat eredményeként kapcsolódnak más hormontermelő szervekhez is, elsősorban az agyalapi mirigyhez.

A menstruációs ciklus

A női nemi működés ciklikus jellegű. Ez a működés a lányoknál tinédzser korban, 10-15 évesen az első menstruációs vérzéssel (menarche) kezdődik, és változó korban a menstruációs vérzések elmaradásával (menopauza) fejeződik be. A menstruáció a méhnyálkahártya havonta (átlagosan 28 naponként, de ez az időperiódus egyénenként, sőt ugyanannál az egyénnél is elég nagy változatosságot mutat, így gyakorlatilag 25-33 naponként) történő leválását, és vérzés kíséretében történő kiürülését jelenti. A tinédzsereknél a ciklus még ingadozó lehet, csak kb. 18-19 éves korban vesz fel egy viszonylagos állandóságot. Terhességek alatt a menstruáció szünetel. A folyamat (menstruációs ciklus) többszintű hormonális szabályozás alatt áll. Ennek a szabályozó rendszernek a felső szintje az agyalapi mirigyben található, működését negatív visszacsatolással (feed-back) a petefészekben termelődő hormonok befolyásolják.

 

A női nemi ciklus igen leegyszerűsítve két hormon, az ösztrogén és a progeszteron ciklikus váltakozásából áll. Ha a ciklust 28 napnak vesszük, az első 14 napon az ösztrogén hormonszintje emelkedik, majd ér el a tetőpontra, melynek eredményeképpen megtörténik a tüszőrepedés (ovuláció) a ciklus közepén (kb. 14. napján). Majd ezt követően a ciklus második felében a progeszteron hormonszintje emelkedik, ami megtermékenyítés (azaz terhesség) hiányában lecsökken és bekövetkezik a menstruáció. A menstruáció tehát nem más, mint a megtermékenyítés hiányában lezuhanó progeszteron szint következménye: a méh belső nyálkahártyájának (endometrium) leválása, vérzéssel kísérve. Ezt követően a ciklus újra indul, az ösztrogén szint ismét emelkedésnek indul és kezdődhet a következő ciklus. Ebből következik, hogy a ciklus 1. napjának a menzesz első napját tekintjük.

Mi történik, ha a petesejt megtermékenyül?

Ekkor a progeszteron szint nem zuhan le, hanem magas szinten marad és segít fenntartani a terhességet, vastagon tartani a méh nyálkahártyáját ezzel biztosítva, hogy a petesejt be tudjon ágyazódni és az embrió növekedésnek indulhasson.

Mi történik a ciklussal hormonális fogamzásgátló tabletta szedése esetén? Hogyan hat ez a ciklusra?

A női ciklus fogamzásgátló tabletta szedése esetén gyakorlatilag szünetel. A kívülről bevitt hormon miatt az ún. petefészek-agyalapi mirigy tengely leáll, hisz kívülről megkapja hormonokat, melyet az agyalapi mirigyben a sejtek érzékelnek és nem stimulálják többé a petefészket működésre. Így tüszőérés és petesejt termelés is leáll. A havonkénti menstruációs vérzés nem igazi menstruáció, nem a megtermékenyítetlen petesejt kiürülése, hanem egy ún. megvonásos vérzés.

 

Dr. Krauth Barbara

Szülész- nőgyógyász

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére