Nők vs. férfiak – tényleg különbözünk?

Mindenki ismeri a sztereotípiákat, miszerint a férfi „mindig csak azt akarja”, míg a nő ritkábban vágyik a szexre. Általában a férfi kezdeményez, a nő pedig inkább elfogad. Vagy hogy a méret a lényeg, és minél hosszabb a hímvessző, annál nagyobb a nő számára a gyönyör. Ezek a gyakran emlegetett mondatok talán abból erednek, hogy bár valóban van különbség férfi és nő szexuális reagálása között, ez a különbség legkevésbé a lelki síkon, min inkább a fizikai síkon jelentkezik. Amit elsőre megállapíthatunk, hogy általánosságban a férfi ugyanúgy vágyik a szeretetteljes, biztonságos és intim együttlétre, mint a nő. Jobban kiteljesedik az érzelmileg biztonságos szexben, mint az egy-két éjszakás kalandokban.

Milyen ingerek szükségesek és hogyan kell ingerelni?

A szexuális vágy és izgalom általában bizonyos ingerek hatására jelentkezik. Akár egy szép női alak vagy férfi test látványa, akár egy illat, a bőr tapintása, sőt valamilyen hanginger is elégséges, hogy beinduljon az erotikus fantáziálás. Ezután amennyiben ingerlés történik, a szexuális izgalom növekszik és a test felkészül az együttlétre. A férfiak számára vizuális ingerek könnyebben beindítják a vágyat, míg a nők az érintésre és a hangingerekre reagálnak könnyebben, és a változatos stimulációra végig szükségük van az orgazmus eléréséhez. Szinte közhelyesnek számítanak az erogén zónák, pedig megfelelő időben és helyen történő stimulálása elengedhetetlen az élvezethez. Az idegvégződésekkel gazdagon ellátott területek érintése, simogatása, ingerlése fenntartja és fokozza az izgalmat és orgazmushoz vezet. A nemi szervek, mellek, nyak területe köztudottan erogén zóna, azonban az ingerlésnek is vannak szabályai. Általában a nők számára jelent problémát, hogy az izgalomnak azt az állapotát elérjék, mely nedvesedést hoz, így lehetővé teszi a behatolást. Ezért igénylik a nők jobban az előjátékot, mint a férfiak. Ezt tudják a férfiak is általában. Azonban amennyiben a férfi úgy igyekszik hangulatba hozni partnerét, hogy felkészülés nélkül, direkt módon, úgymond szárazon elkezdi stimulálni a melleket, nemi szervet, az ráhangolódás és felvezetés hiányában nem vagy csekély örömet okoz a nőnek. A fokozatosság, a türelem, változatos ingerlés, érintés, hangok, érzelmi közelség elengedhetetlen a női izgalomhoz.

A szexuális reagálás különbségei férfiak és nők esetében


Több elmélet is van a szexuális ciklus felosztására, legismertebb talán Masters és Johnson, amerikai kutatók nevéhez fűződik, melyet most ismertetünk.

A nők

A szexuális ciklusban négy fázist különböztethetünk meg. 1. Felizgulás, 2. Platófázis, 3. Orgazmus, 4. Elernyedés. A nők számára nehezebben és lassabban történik az első fázis, továbbá az együttlét során könnyebben kizökkenek az izgalmi fázisból. Az szexuális izgalom és a férfi stimulációjára való válasz elengedhetetlen az orgazmushoz, azonban a társadalom által évtizedeken át a nőkbe sulykolt, eltúlzott „szemérem”- miszerint az erkölcsös nő nem vágyhat nemi élvezetre – a mai napig gátat jelent sok nő számára. Amennyiben az izgalom szintje és a kapott ingerlés megfelelő, a nő eléri a platófázist. Ez az a legmagasabb izgalmi szint, mely után az orgazmus következik, ilyenkor az érdeklődést már ritkán veszíti el a nő. Sok nő felnőtt korára sem tudja, hogy volt-e már valaha orgazmusa. Orgazmus során rohamszerű, görcsös összehúzódást érez, mely leginkább a hüvely ritmusos, de egyre gyengülő vonaglásából észlelhető, de gyakorlatilag az egész test részt vesz benne. A pulzus megemelkedik, a légzés felgyorsul. Majd ezt a hirtelen feszültségcsökkenést az elernyedés, megnyugvás követi. Érdekesség, hogy a nők képesek többször elélvezni, azonban ez nem olyan képesség, amit minden nő könnyedén átél, sőt a nők nagy része számára az orgazmus elérése nehéz, bizonytalan, akár csak vágyott, de sosem elért. Így többszörös orgazmus, mint biológiai adottság nem elvárható minden nőtől, minden együttlét során, inkább örömteli ajándéknak tekintendő. A nő nem szimplán orgazmusra, hanem ugyanannyira érzelmi kielégülésre is vár az együttléttől. Ezért felesleges és kifejezetten káros, ha csak a gyönyört hajszolja a nő, vagy a férfi csalódottá, férfiasságában sérülve érzi magát, amennyiben partnere nem jutott el az orgazmusig.

A férfiak

A férfiak esetében a szexuális reagálás ugyanabból a négy fázisból áll. 1. Felizgulás, 2. Platófázis, 3. Orgazmus, 4. Elernyedés. Mint már említettük, az izgalom a férfiaknak általában gyorsabb, és fantázia révén is könnyebben bekövetkezik. Plusz stimulációra normál esetben nincs, vagy alig van szükség a behatoláshoz, azonban természetesen az élvezeti értéke miatt nem elhanyagolható. Az izgalom korai szakaszában még a férfiak is könnyen kizökkenthetőek, leginkább külső ingerek, vagy félelmeik miatt, melyek merevedési zavarokban jelentkezhetnek. Azonban ha az izgalom szintje növekedik, akkor a plató fázishoz közeledve már ritkán terelődik el a figyelmük. A férfi a nővel ellentétben tudja kontrollálni, ezáltal elnyújtani az izgalmi fázist egyrészt a saját, de főként a nő élvezethez juttatása érdekében. Ehhez azonban önkontroll és gyakorlás szükséges. Platófázisban a férfi már nem zökken ki, és az orgazmus során a nőkhöz hasonlóan ritmikus, görcsös összehúzódások mennek végbe a testében, mely során ejakuláció történik. A férfi többnyire ezután nem ingerelhető, kis idő szükséges az új aktushoz.

Konklúzió

A férfiak és nők tehát ugyanazokon a fázisokon mennek végbe, mégsem mondható, hogy egyformán működnek. Habár a nők számára bizonytalanabb és nehezebb a felizgulás, míg a férfi már hamarabb tettre kész, ez olyan odaadó figyelemre készteti a párt, mely során alkalmuk nyílik megismerni a másik reakcióit. Az előjáték során a nő testileg és érzelmileg is felkészül az együttlétre, a férfi vágyát és izgalmát pedig fokozza a női test látványa, tapintása, érzékelése. A kulcsszavak tehát a mindkét nem számára élvezetes együttléthez: a türelem és a figyelem.

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére