Pornónézési szokások és azok veszélyei serdülőkorban

Az internet hozzáférés és használat folyamatos növekedést mutat főként a fiatalok körében, így elkerülhetetlenné vált, hogy akár szándékosan, akár véletlenül találkozzanak szexuális tartalmakkal. Az internet az egyik leggyakrabban használt forrásként is szerepel a fiatalok számára a szexualitást érintő témákkal kapcsolatban, főként azért mert személytelen, és bármilyen számukra kellemetlen, kínos vagy zavarba ejtő kérdésre megtalálják a választ. Az internet azonban számos veszélyt rejt, hiszen nem minden oldal kínál hiteles információkat. A fiatal fiúk nagyobb arányban és többször néznek pornófilmeket, mint a fiatal lányok, ez a nemek közötti különbség felnőttkorban is megmarad. Habár a nők is érdeklődnek az erotikus tartalmak iránt, a pornóipar első célcsoportja ma is a férfi.


A mai napig nagyon megosztó kérdés, hogy vajon a pornófilmek ártalmasak-e akár a fiatalok, akár a felnőttek számára? Hogyan hatnak a fejlődő szexualitásra, mik a pozitívumai, és milyen negatív következményei vannak? De először nézzük meg, hogy mi is a normál szexuális működés, reagálás.

A normál szexuális működés

A normál szexuális működéshez elengedhetetlen a szexuális vágy és izgalom. Szexuális vágy során az egyén szexuális együttlétet kezdeményez, illetve örömmel fogadja partnere kezdeményezését. Vágy során továbbá beindul a szexuális fantáziálás. Szexuális izgalom során mind fizikális, mind mentális folyamatok is zajlanak. A fiziológiás változásokon (nedvesedés, vérbőség, akaratlan izom összehúzódás) túl az egyén figyelme a szexuális aktusra terelődik.

 

A normál szexuális reagáláshoz között képi-, hang-, taktilis ingerek szükségesek, melyek vágyat ébresztenek és elindítják az erotikus fantáziálást. A szexuális aktus során – már az izgalmi fázisban – a férfinak szinte teljes a merevedése, a nőnél pedig megindult a nedvesedés, mindkettő elengedhetetlen a fájdalommentes behatoláshoz.


A férfiak számára az egyik legfontosabb inger a vizuális inger, mely a szexuális vágyat és izgalmat generálja. Például egy vonzó női test látványa gyakran elindítja a szexuális jellegű fantáziálást. Erőteljesebb inger ehhez képest egy pornófilm megnézése, ahol direkt és célzott ingereket kap az egyén.

 

De akkor mi is a gond a pornófilmekkel?

Számos veszélyét emlegetik, azonban nem mindegyik igaz!


Rontja a nők megbecsülését, mivel eszközként mutatja be őket


Habár valóban számos ilyen jellegű film van, nem mondható ki egyértelműen, hogy aki pornót néz, az biztosan tárgyiasítja a nőket.

Erekciós problémákhoz vezet a sok pornófilm nézés


Tévhit. Az eretilis dysfunció (ED) többek között szív-érrendszeri betegségeknél, depressziónál, szorongásos zavaroknál, diabétesznél, és jellemzően idősebb korban alakul ki. Önmagában a pornófilm nézés nem okoz merevedési zavart.

 

Azonban vegyünk egy életszerű folyamatot: A fiatal férfi pornófilmet néz annak érdekében, hogy szexuális vágyat és izgalmat érezzen, melyhez nem a saját fantáziáját használja. A vizuális ingerek hatására elindul egy gyenge merevedés, mely még alkalmatlan lenne egy szexuális együttlét során a behatolásra. Ezt a kezdeti merevedést fizikális, kézi ingerléssel teszi teljessé. A folyamat során nincs elvárás, nincs stressz, önmaga irányítja a folyamatot és többnyire biztos sikerhez vezet. A szexuális izgalom eléréséhez akár egyre intenzívebb képi és vizuális ingereket használ, tehát elkezd más típusú, akár kicsit extrémebb filmeket nézni. Tegyük fel, hogy ekkor találkozik egy nővel. Itt már nehezebb feladat elé kerül. A merevedését akár nem tudja kézzel teljessé tenni, elvárást érez a nő felől, és a nyomás hatására akár „kudarcot vall”, ami további szorongáshoz vezet. Úgy érzi, a péniszét nem ő irányítja. Ebben az esetben nem egyértelműen a pornófilm, vagy a maszturbáció önmaga okozta a problémát, hanem inkább a helytelen maszturbáció és a férfi alacsony önbizalma, szorongása. Amennyiben a fiatal fiúnak nincs még szexuális tapasztalata, meglepődhet, hogy a valóságban nem úgy működik sem a saját teste, sem a nő reagálása, mint amit a filmekben megszokott. A legfőbb probléma itt tehát a férfi szereppel kapcsolatos gondok és az egészséges férfi önbizalom hiánya.

 

Pornófüggőséget okozPornófüggőséget okoz


Nem igaz, hogy aki néha pornófilmet néz, az függővé válik, azonban fontos tudni, hogy cybersex vagy pornófilm nézéssel kapcsolatos addikció egy valós és létező probléma. Nagyon nehéz meghatározni, hogy meddig tekinthető elfogadhatónak, és milyen rendszeresség után nevezzük már kórosnak a pornófilm nézést. Amennyiben azonban az egyén olyan önjutalmazási módszernek használja a pornót és a maszturbációt, melyet akár egy hús-vér partnerrel való szexuális kapcsolat helyett választ, vagy amennyiben szorongást okoz, ha nem a megszokott rendszerességgel végzi, akkor ezt az állapotot kórosnak tekinthetjük, amely miatt szükséges szakemberhez fordulni.


Fogamzásgátlással kapcsolatos problémák


A legtöbb pornófilmben nem látható semmilyen megbízható fogamzásgátlási módszer, mely a fiatalok számára félrevezető lehet. A filmek leggyakrabban a megszakított közösülés módszerét mutatják be, amely azonban nem megbízható a nem kívánt terhességek elkerülése céljából, továbbá nagy rutint és önkontrollt igényel. A fogamzásgátlás mellett fontos megjegyezni, hogy a szexuális úton terjedő betegségek szempontjából is a „felelőtlen” szexuális életet mutatja be, ahol több, akár ismeretlen partnerrel is gumióvszer nélkül történik az aktus. Rendkívül fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogy mikor hogyan kell védekezniük a tudatos családtervezés és az egészségük megóvása érdekében!


Túlzott elvárások


Akár az egyén saját maga irányában, akár a partnere irányában. Nem elvárható például, hogy a behatolás utána első másodperctől az aktus végéig szinte ugyanolyan intenzív gyönyört éljen át a pár. A férfiak akár irreális elvárásokat támaszthatnak maguk számára, hogy mennyi ideig kell késleltetni az ejakukációt, a nők pedig túlzottan hajszolhatják az orgazmust. Ez mind olyan teljesítmény kényszert helyez a párokra, amely alapjaiban rontja meg az együttlétet.

Konklúzió

Fontos megjegyezni azonban, hogy a pornófilmek nem feltétlenül károsak. Színesítheti a fantáziát, új pozitúrákat tanulhatnak a párok, melyekkel feldobhatják a szexuális életüket, továbbá szexuális kíváncsiságukat is csillapíthatják. Egy dologra azonban mindig emlékeztessük önmagunkat! A pornófilm nem a valós szexuális életet és normál reagálást mutatja be, csupán egy film!


Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére