Tudjatok meg többet a hormonmentes fogamzásgátlásról!

Sokan vannak, akik hormontartalmú készítményeket választanak a fogamzásgátláshoz úgy, hogy nem olvassák el a betegtájékoztatót. Vajon hány nő gondolkozna el azon, hogy hormonmentes eszközre váltson, ha tudná milyen mellékhatásai lehetnek a szervezetébe bevitt hormonoknak?

Talán a legegyszerűbb módszernek tűnik, hiszen általában csak napi egy tablettát kell bekapniuk, vagy csupán havonta 2 alkalommal kell a hüvelygyűrűvel foglalkozniuk és már meg is van oldva a fogamzásgátlás. Azonban ezen látszólag könnyű megoldás mögött egy olyan tény áll, hogy az így védekező nők naponta terhelik a szervezetüket szintetikus hormonokkal, amelyek egyszerűen nem odavalók. Természetesen adódhatnak olyan egészségügyi helyzetek, amikor mesterséges úton kell a szervezet számára hormont pótolni, de a fogamzásgátlás esetén nem erről van szó.

Hormonháztartásunk normális működése esetén érdemes kétszer is meggondolni, hogy hormonális szerekhez nyúlunk-e. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmeteket a részletekre is, hogy az előnyök és a hátrányok mérlegelése után dönthessetek tudatosan fogamzásgátláskor is. Hiszen a saját testetekről és egészségetekről van szó. A döntés meghozásához azonban több információra van szükségetek. Ezen a ponton pedig visszakanyarodnánk a fentiekben emlegetett betegtájékoztatóhoz, amelynek elolvasása után kiderül majd számotokra is, hogy a tabletták szedése csökkentheti a szexuális vágyat, menstruációs zavarokat okozhat, dohányzás mellett növelheti a trombózis veszélyét, fokozhatja a hüvelyi fertőzésekre való hajlamot, hangulatingadozást, sőt, akár depressziót is okozhat. Ezek a nem kívánatos mellékhatások akár pár hónapon belül is bekövetkezhetnek. Megéri ennyit kockáztatni, amikor léteznek biztonságos hormonmentes lehetőségek is?

Figyelembe kell venni ugyanakkor azt is, hogy bizonyos életkori helyzetekben különösen nem javasolt a hormonrendszerbe beavatkozni. Egy 18 évesnél fiatalabb lány szervezete még nem teljesedett ki a maga nőiségében. Az ilyenkor bevitt szintetikus hormonok megzavarhatják ezt a még kialakulóban lévő folyamatot, és akár hosszú távon is komoly problémákat okozhatnak. Egy szoptatós kismamának is tisztában kell lennie azzal, hogy a bevitt hormonok bejuthatnak az anyatejbe, és befolyásolhatják annak mennyiségét és minőségét is. Negyven éves kor felett pedig már a nőgyógyászok sem ajánlják a tabletták szedését az összeadódó mellékhatások miatt, amelyek a komplikációk és szövődmények gyakoriságát és annak súlyosságát fokozhatják.

A szintetikus, kívülről bevitt hormonok kizárásának legbiztosabb útja, ha hormonmentes eszközöket választunk fogamzásgátlás céljára. Ezek közül a legismertebb természetesen az óvszer, amely sajnos nem a párok kedvence, hiszen csökkentik a szexuális együttlét élvezeti értékét. Ide tartoznak még a hüvelykúp, hüvelykrém és hüvelytabletta formájában kapható spermicidek, amelyeket a hüvelybe kell felhelyezni, és ott fejtik ki spermaölő hatásukat. Léteznek még egyéb mechanikus fogamzásgátlást lehetővé tevő eszközök, mint a pesszárium vagy a méhszájsapka, amelyek spermicidekkel kombinálva nagyon magas fokú védelmet biztosítanak, elérve ezáltal a tabletták által nyújtott hatékonyságot.

Létezik tehát alternatíva a hormontartalmú fogamzásgátló eszközökre. Érdemes kipróbálni minél több lehetőséget, és kiválasztani a nektek megfelelő módszert. Ha nektek is fontos a testetek egészséges működése, mindenképpen gondolkozzatok el a hormonmentes fogamzásgátláson! Lehet, hogy Ti is ezt választanátok!

 

Dr. Dékány Ágnes

szülész-nőgyógyász, nemzetközi szoptatási szaktanácsadó IBCLC, 4 gyermek anyukája

 

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére