Visszatérő húgyúti fertőzések

Szinte nincs olyan nő, aki életében legalább egyszer ne szenvedett volna egy cisztitisztől, hétköznapi nevén felfázástól.

Akik szerencsések és csak ritkán találkoznak ezen betegséggel személyesen is, azoknak a panaszaik gyakran maguktól elmúlnak sok folyadék fogyasztást követően, vagy enyhe vény nélküli szerek fogyasztása után megszűnnek.
Arról a nem kis betegcsoportról beszélnék a teljesség igénye nélkül, akiknél a hólyaggyulladás visszatérővé válik, így megkeserítve a mindennapokat. Szakmailag akkor beszélünk visszatérő hólyaggyulladásról, amennyiben legalább háromszor egy évben, vagy kétszer hat hónapon belül előfordul. Ismert tény, hogy ezen betegcsoportoknál 60 százalékban társul valamilyen mértékű depresszió, hisz egy idő után a páciensek nem értik miért tér vissza a panaszuk, hiszen higiénikusak, odafigyelnek a megfelelő folyadékfogyasztásra. Sokszor egy tévhit kialakul a betegekben, hogy a partnerükkel való érintkezés következtében fertőződnek vissza, így akár párkapcsolatot is veszélyeztető állapottá is válhat hosszú távon.

Mik segítik elő recidív (visszatérő) fertőzés kialakulását?

A női anatómiai tényezők (húgycsőnyílás rövidsége, elhelyezkedése, közelsége az anális tájékhoz), a szexuális szokások, rendszeres antibiotikum szedése, egyes betegségek (diabetes mellitus), menopausa állapota, hüvelygyűrű és méhen belüli spirál használata hajlamosíthat a betegség kialakulására. Az Európai Urológus Társaság (EAU) új irányelvei szerint 2016 óta nem javasolja a legtöbb antibiotikum használatát visszatérő egyszerű húgyúti fertőzésekben. Ha egy mód van rá, az új ajánlások szerint nem antibiotikum alapú megoldást kell választani. Ilyen például egy immunrendszerre ható ártalmatlan szer, amely a hólyaggyulladásért felelős leggyakoribb kórokozót (E.coli) tartalmazza elölt formában, így egyfajta saját immunitást hoz létre. Továbbá ismert egy nem felszívódó cukormolekula, a D-mannóz cukor, amely esténként két deciliter vizes oldatéként fogyasztva szinte antibiotikummal egyenértékű hatást vált ki, azonban mellékhatása nem ismert. A baktériumok szívesebben kapcsolódnak a cukor molekulához, mint a hólyagfalhoz, így reggelente a páciens egyszerűen kipisili őket. Általános tévhit a témában a tőzegáfonya hatása hólyaggyulladásban, melyet jól bizonyít milyen sokféle készítmény kapható patikákban, gyógynövényboltokban, azonban a tőzegáfonya hatásosságát mai napig egy kutatás sem tudta bizonyítani. Érdemes a kúrát kiegészíteni probiotikum szedésével szájon keresztül és hüvelyben is, hisz a cél a stabil védő baktériumflóra egyensúlya.
Amennyiben a visszatérés minden antibiotikum-mentes kezelés ellenére sem javul, érdemes szakemberhez fordulni, aki képes korszerűen kezelni a problémát.

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére