A fogamzásgátlás és a férfiak

A fogamzasgátlás és a férfiak

A fogamzásgátlás szó hallatán sok mindenkinek még ma is az jut eszébe, hogy ez a nők dolga, az ő felelősségük gondoskodni erről.

De ma már számtalanszor találkozom olyan felelősségteljes férfiakkal is, akik a párjukat elkísérik a rendelésemre, és ott együtt beszéljük meg, milyen módszerek jöhetnek szóba. Ilyenkor mindig az első kérdés a fogamzásgátló tabletta. Érdekes és nagyon jó élmény, amikor a tabletta hatásait megbeszélve azt hallom, hogy a férfi mondja azt párjának: ezt inkább ne szedje. Bármilyen hihetetlen, léteznek ilyen, a nők egészségéért és a leendő saját közös gyermekükért is felelősséget vállaló férfiak, akiknek számít, hogy a nő egészsége feleslegesen ne szenvedhessen kárt.


Az ilyen beszélgetések során természetesen viszonylag hamar a hormonmentes lehetőségekre terelődik a szó, ahol a férfiak mindig nagy örömmel konstatálják (legtöbbször addig erről nem is hallva), hogy az óvszeren kívül is vannak hormonmentes lehetőségek. Együtt megbeszélve kiválasztjuk azt vagy azokat a módszereket, eszközöket, amelyek az adott pár élethelyzetének a legmegfelelőbbek. Szóba kerülnek a spermicidek éppúgy, mint a női oldalról használható barrier eszközök, amilyen például a méhszájsapka vagy a pesszárium.


A férfiak sokszor megdöbbennek azon, hogy a női szervezet működése milyen csodálatos, mennyire összehangoltan működő bonyolult rendszer. Amikor erről beszélgetünk, még nagyobb tisztelettel tekintenek a szeretett nőre, és úgy érzik, erre a kincsre vigyázni kell.


Az így érkező párok számára szinte minden esetben tudunk találni megfelelő hormonmentes megoldást. Azt látom, hogy a közös felelősségvállalás nagymértékben erősíti a kapcsolatot, és a fogamzásgátló módszer hatékonyságát is fokozza, ha a férfi aktívan részt vállal már a döntési folyamatban is.


Ezért arra buzdítok minden férfit, hogy ahogyan a szexuális együttlét minden örömét kedvesükkel együtt élvezik, úgy a fogamzásgátlás felelősségét is vegyék együtt a vállukra. Nem kevésbé férfi az, aki tudja, milyen lehetőségek, módszerek, eszközök vannak, és ezek közül tudja, hogy számára és a párja számára mi a legmegfelelőbb.

Dr. Dékány Ágnes
szülész-nőgyógyász, nemzetközi szoptatási szaktanácsadó IBCLC, 4 gyermek anyukája

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére