Nyári kalandok – felelősen

kavics szívA fogamzásgátlás ma már sokféleképpen megoldható, így a „nyári kalandokhoz" is megtalálható az alkalmas védekezési módszer. Az óvszer vagy a hüvelybe juttatott spermicidet tartalmazó helyi hatású fogamzásgátló készítmények alkalomszerű használat esetén is hatásos védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességgel szemben. Emellett az óvszer a nemi úton terjedő betegségektől is véd, aminek az egyéjszakás kalandok esetén nagy jelentősége van.


Az alkalomszerű használat mellett sok más oka is lehet annak, ha valakinek óvszert, illetve spermicidet tartalmazó készítményeket javasolunk a gyógyszertárban. Ezekhez a hormonmentes megoldásokhoz azokban az esetekben is ajánlatos fordulni, ha nem történt meg előírásszerűen a hormonális fogamzásgátló tabletták bevétele, valamilyen betegség (pl. hasmenés, hányás) miatt kérdésessé vált azok felszívódása és hatása, vagy a szoptatás időszakáról van szó. Emellett azoknak a nőknek is ideális védekezési módszert kínálhatnak a spermicidet tartalmazó hüvelykúpok, -tabletták, -krémek és -kapszulák, akik ódzkodnak a viszonylag sok mellékhatással járó hormonális fogamzásgátló készítmények szedésétől vagy valamilyen alapbetegségük, életkoruk, netán életvitelük (pl. dohányzás) miatt azok használata kerülendő.

 

Biztonságos együttlét - óvszerrel

Az óvszer vagy más néven kondom a leggyakrabban alkalmazott nem hormonális védekező eszköz, aminek a használata kezdetlegesebb vagy modernebb formában már mintegy 1000 éves múltra tekint vissza.
Az óvszerekkel kapcsolatos legkorábbi tudományos értékű feljegyzés 1564-ből egy olasz anatómustól, Gabrielle Fallopio-tól származik. Ő egy krémmel átitatott finom vászon alapú zsákocskáról számol be, amit a szexuális aktus alatt „férfi óvszerként" használva a nemi úton terjedő betegségek megelőzhetők. Valószínűsíthető, hogy az általa említett védelem nem volt tökéletes, azonban a XVI. században ez a fajta törekvés mindenképpen figyelemre méltó. Érdekességként említhető, hogy Casanova, a híres olasz nőcsábász is vászonból készült óvszert használt a XVIII. században.
Az elmúlt évszázadokban azonban lényeges változások történtek az óvszerek anyagában; a korábban használt állati bél- vagy textilalapú védekezési eszközök után megjelentek a gumi (1880-tól), illetve latex anyagú termékek (1930-as évektől).
Napjainkban az óvszerek egyedülálló módon nyújtanak védelmet a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Emellett a kondommal való védekezés – előírásszerű alkalmazás esetén – biztonsággal véd a teherbeeséstől.
Mivel a gyártási folyamat részeként az óvszerek vastagságát ellenőrzik, azok elszakadásának veszélye viszonylag alacsony: csak minden 1000. terméknél lehet erre számítani. A gyártási hibára visszavezethető nem kívánatos terhességeknél jóval gyakoribb az, hogy a nem előírásszerű alkalmazás miatt fordul elő a teherbeesés. Ez utóbbi általában a fiatal óvszerhasználókra jellemző, és kevésbé gyakori a fogamzásgátlási célra több év óta óvszert használó házaspárok esetében.

 

Spermicid-történelem

A fogamzásgátlásban új fejezetet nyitottak a spermicidek, vagyis azok a vegyületek, amelyek a spermiumokkal kapcsolatba kerülve azokat mozgásképtelenné teszik vagy megölik.
A hüvelyben alkalmazott spermicideket már az elmúlt évszázadokban is nagy érdeklődés kísérte. Az ókori egyiptomiak méz, szódabikarbóna és krokodilürülék keverékét használták a nem kívánt terhesség elkerülésére, míg az elmúlt századokban hüvelybe helyezett citromot, timsóval kevert citromlevet, mézet, illetve gránátalma-darabkákat alkalmaztak a teherbeesés elkerülésére.
A legnagyobb múlttal rendelkező spermicidek a hüvely pH-jának módosítása révén fejtik ki hatásukat. Ismert, hogy a spermiumok mozgásához a 6,8-8,5-ös pH-tartomány kínálja az optimális feltételeket, miközben a hüvelyben uralkodó fiziológiás pH 3,8-4,2. Miután az ejakulátum (pH=7,2-8,0) bejut a hüvelybe, a vaginában a pH körülbelül 6,0-ra nő. Ha ez nem következne be, és a hüvelyi pH tartósan alacsony maradna, akkor a spermiumok rövid időn belül mozgásképtelenné válnának. Ez történik például a - mediterrán régiókban a fogamzásgátlási célra tradicionálisan alkalmazott - citromlé esetében is, ami a magas citromsav koncentrációra visszavezethetően savas kémhatású és spermicid tulajdonságú. Az ejakulátum térfogatát és a pH-viszonyokat figyelembe véve – számítások szerint – szexuális aktusonként mintegy 1,5 ml citromlé intravaginális alkalmazása szükséges.

 

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem
Gyógyszerészeti Intézet

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére