Tévhitek, félelmek és kifogások a hormonmentes fogamzásgátlókkal kapcsolatban

Sokan ha hormonmentes fogamzásgátlókról hallanak, rögtön macerára és kényelmetlenségre gondolnak, és gyakran azt hiszik, hogy ezek nem megbízható módszerek/eszközök, és nem gondolkoznak az esetleges használatukon. Ugyanakkor ha közelebbről megvizsgáljuk őket, kiderülhet, hogy éppen ezek között van számotokra megfelelő eszköz. A hormonmentes fogamzásgátló eszközöknek számos előnyös tulajdonságuk van, érdemes őket közelebbről megvizsgálni. Nézzük röviden a teljesség igénye nélkül, hogy mennyit nyerhetsz, ha ezt a megoldást választod, majd átnézzük a hozzájuk kapcsolódó leggyakoribb tévhiteket.
A hormonmentes fogamzásgátlók nem terhelik a szervezetet szintetikus hormonokkal, amelyek nem csak a petesejt érését, de a szervezeted működését befolyásolják. Előnyük, hogy bármikor elkezdhetők vagy felfüggeszthetők. További részleteket erről itt találhattok (link: http://pharmatex.hu/tudjatok-meg-tobbet-a-hormonmentes-fogamzasgatlasrol- ).
Próbáljuk kicsit tényszerűen átnézni, melyek a hormonmentes fogamzásgátlókkal kapcsolatos leggyakoribb tévhitek.
Spermicidek: kúp, krém, tabletta formájában használható spermaölő szerek: hatóanyaguk az ondóval való érintkezéskor megbénítja a spermiumok mozgását, majd széthasítja azokat. A leggyakrabban a megbízhatóságukat kérdőjelezik meg. Nagy esetszámú külföldi kutatások megállapították, hogy ha az előírásoknak megfelelően pár apró, de fontos szabályt betartotok, akkor megbízhatósága megnyugtató értéket ad. A helyes használathoz tartozik, hogy a spermaölő alkalmazása előtt és után 2 órával egyikőtök se mosakodjon szappannal, illetve anionos összetevőt tartalmazó mosakodószerrel. Amit még fontos tudni, hogy attól függően, melyik fajtáját választod a spermicideknek, a felhelyezés után várni kell valamennyi időt (általában 10 percet), hogy kialakuljon az általa nyújtott védettség, ami általában néhány óráig tart, és ettől függetlenül minden további közösülés előtt újabb adagot kell felhelyezni. Használat előtt mindig olvasd el a készítményhez tartozó alkalmazási utasításokat.
Méhszájsapka, pesszárium: hüvelyben alkalmazandó eszközök, amelyeket az együttlét előtt kell felhelyezni. Mechanikus módon akadályozzák meg az ivarsejtek találkozását. A leggyakoribb tévhit ezekkel kapcsolatban, hogy felhelyezésük problémás. Kétségtelen tény, hogy meg kell tanulni használni ezeket az eszközöket, de néhány alkalom után már rutinos leszel a felhelyezésben.
Önmegfigyeléses módszer: Ezt sokan tévesztik össze a naptármódszerrel, pedig ez nem az. Éppen ezért a leggyakoribb tévhit, hogy teljesen megbízhatatlan, és nem véd az úgynevezett rendkívüli peteéréstől... El kell oszlatnom ezt a mítoszt. Olyan, hogy rendkívüli peteérés, amit semmilyen előzetes testi jel nem előz meg, nem létezik. Olyan van, hogy a női cikluson belül nem az általánosnak gondolt 14. napon történik a peteérés, de önmegfigyelés során ha a peteérés a 10. vagy 22. napon van, akkor is vannak olyan előjelek, amelyek által a peteérés bekövetkezése kimutatható, kalkulálható. Az önmegfigyelés pontos elsajátítása elengedhetetlen a módszer sikeréhez.
Óvszer: sokat szidott, ám mégis az egyik leggyakoribb eszköz, amit a párok használnak. A leggyakoribb tévhit ezzel kapcsolatban, hogy megzavarja az intimitást. Valóban lehet ebben egy kis igazság, de azt gondolom, sokkal gyakrabban hivatkoznak erre a férfiak, mint amennyire ez a valóságban zavart okoz.
Ezeknek az eszközöknek a használatát érdemes megtanulni, így mindenki megtalálhatja az igényeinek legmegfelelőbb hormonmentes megoldást.

 

Dr. Dékány Ágnes

szülész-nőgyógyász, nemzetközi szoptatási szaktanácsadó IBCLC, 4 gyermek anyukája

Pharmatex® vény nélkül kapható, benzalkónium-klorid hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, helyi hatású fogamzásgátló gyógyszercsalád.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére